The Xerxes Project: Σχέδιο του δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας στα Νέα Ρόδα

Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία και τη Διώρυγα του Ξέρξη, ο δήμος Αριστοτέλη σχεδιάζει επιμέρους αφηγήματα γύρω από τουριστικές μορφές στα Νέα Ρόδα

Ένα διαφορετικό τουριστικό αφήγημα, το «The Xerxes Project», το οποίο έχει ως στόχο να προσδώσει τουριστική ταυτότητα στα Νέα Ρόδα και να εξοπλίσει τον οικισμό με τα απαραίτητα εργαλεία για την τουριστική και πολιτιστική προώθηση τόσο τη δική του όσο και στη συνέχεια της ευρύτερης περιοχής έχει σχεδιάσει ο δήμος Αριστοτέλη στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής και Διεθνών Σχέσεων του 2025. Αντλώντας έμπνευση από την Ιστορία που θέλει τον Ξέρξη να περνά από την περιοχή το 480 π.Χ., κατασκευάζοντας τη λεγόμενη Διώρυγα του Ξέρξη, η οποία εκτεινόταν από τα σημερινά Νέα Ρόδα μέχρι την Τρυπητή και συνέδεε τον κόλπο της Ιερισσού με τον Σιγγιτικό κόλπο, ο δήμος Αριστοτέλη δρομολογεί επιμέρους αφηγήματα γύρω από τουριστικές μορφές στον οικισμό, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα διαπνέονται από το… πνεύμα του Πέρση Βασιλιά.

Έτσι, θα αναπτυχθούν τουριστικές μορφές/πυλώνες, όπως για παράδειγμα trecking και biking στη διαδρομή του Ξέρξη, ψάρεμα από εκεί που πέρασε ο Ξέρξης, γαστρονομία, αρχαιοελληνική και μικρασιατική, πολιτισμός, συνέδρια, περιβαλλοντικές δράσεις, σχολικός τουρισμός, luxury και τουρισμός πολυτελείας, honeymoon, weddings, αθλοτουρισμός-αθλητικοί αγώνες, yoga, όλα υπό τη σκέπη του The Xerxes Project.

Στο πλαίσιο του αφηγήματος αυτού θα αξιοποιηθούν προϊόντα και καλλιέργειες της Αρχαίας Ελλάδας, ο οίνος, η ελιά και το ελαιόλαδο, το ροδιάτικο καρπούζι, τα ζαρζαβάτια, το σιτάρι. Ως επιστέγασμα δε όλων αυτών υπάρχει η σκέψη του δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία -εφόσον βέβαια εξασφαλισθούν οι ευλογίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας- ενός περιβαλλοντικού πάρκου… ειρήνης κοντά στο σημείο της Διώρυγας, με αρχαίες καλλιέργειες, όπως ροδιές, σιτάρια, καλαμιές, το οποίο θα έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το παρελθόν του σημείου, που σηματοδοτούσε το πέρασμα του Ξέρξη προς τον πόλεμο.

Το The Xerxes Project θα προβληθεί με B2B παρουσιάσεις σε ταξιδιωτικά γραφεία, με fam trips, διαδικτυακά, με καμπάνιες, με δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, με apps, με δικτυώσεις πόλεων, με πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά και με σχολικές επισκέψεις. Μάλιστα, ήδη ο δήμος έχει παρουσιάσει την πρότασή του στην ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η επιτυχία του Zorba The Greek Project που «τρέχει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον δήμο Αριστοτέλη και το Visit Greece ενέπνευσε το νέο πρόζεκτ. Μέσα από αυτό άλλωστε το Παλαιοχώρι είδε τους τουρίστες του να αυξάνονται και την ταυτότητά του ως τουριστικού προορισμού να ενισχύεται. Είναι ενδεικτικό, όπως σημειώνει ο δήμος Αριστοτέλη, πως πλέον, αν κάνει κανείς αναζήτηση με τις λέξεις Zorba The Greek στο Google, καταλήγει στο Παλαιοχώρι και όχι στην Κρήτη.

Το πέρασμα του Ξέρξη

Η Διώρυγα του Ξέρξη ήταν το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε κατά την αρχαιότητα στη Χαλκιδική. Κατά τους Μηδικούς πολέμους, και συγκεκριμένα το 480 π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης θέλησε να οδηγήσει τον πολυπληθή στόλο του από την Άκανθο στη Θέρμη (όπως ονομαζόταν τότε η Θεσσαλονίκη), αποφεύγοντας τον επικίνδυνο περίπλου του Άθωνα, για να μην έχει την τύχη του στόλου του Μαρδόνιου μια δεκαετία πριν. Έτσι, διέταξε τη διάνοιξη της διώρυγας. Σύμφωνα με την περιγραφή του Ηρόδοτου, ο Ξέρξης ανέθεσε το έργο στους Αρταχαίη και Βούβαρο.

Λίγο πριν τελειώσει όμως η διώρυγα ο Αρταχαίης αρρώστησε βαριά και πέθανε, κάτι που ο Ξέρξης θεώρησε κακό οιωνό.

Όπως αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα του ο δήμος Αριστοτέλη, η διώρυγα σήμερα είναι θαμμένη. Έχει εντοπιστεί ανάμεσα στα χωριά Νέα Ρόδα και Τρυπητή, το τοπίο όμως σε τίποτα δε θυμίζει την αρχαία τεράστια κατασκευή, αν εξαιρέσει κανείς μια μικρή κοιλάδα στο κέντρο του ισθμού. Το 2008 έγιναν έρευνες από Βρετανούς και Έλληνες μηχανικούς που έδειξαν την ακριβή της θέση και τις διαστάσεις της και κατέρριψαν τη θεωρία που υπήρχε στα αρχαία χρόνια περί διολκού. Παρά τη φυσική επιχωμάτωσή της, στο στενότερο σημείο του Ισθμού διαφαίνεται κατά τόπους ένα μεγάλο χαντάκι.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 3/11/2024]