Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ένα πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Νέας Σκωτίας μεταφέροντας ένα πολύτιμο φορτίο που λίγοι σήμερα θα αναγνώριζαν ως πολύτιμο. Το πλήρωμα, γεμάτο αισιοδοξία, κατευθυνόταν για την Ουαλία ελπίζοντας ότι το μέταλλο που κουβαλούσαν θα τους οδηγούσε στον πλούτο. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν ποτέ .
Ένα γερμανικό U-boat που καραδοκούσε στα κρύα νερά του Ατλαντικού εκτόξευσε μια τορπίλη και το πλοίο βυθίστηκε μαζί με το μυστηριώδες φορτίο του.
Εκείνη την εποχή, το μέταλλο φαινόταν ασήμαντο, αλλά η πραγματική του αξία αναγνωρίστηκε αρκετά αργότερα.
Όπως γράφει σε ανάλυσή του ο Τζος Όουενς στο oilprice.com το μέταλλο αυτό είναι κρίσιμο για τις σύγχρονες στρατιωτικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Αυτό το μέταλλο, που κάποτε ξεχάστηκε στον βυθό της θάλασσας, δεν είναι χρυσός ή ασήμι, αλλά αντιμόνιο – ένα ορυκτό που έχει γίνει βασικός παίκτης στις παγκόσμιες συγκρούσεις και στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Αυτό το ναυάγιο μπορεί να ακούγεται σαν ένα συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι μια υπενθύμιση του πόσο ζωτικής σημασίας ήταν και εξακολουθεί να είναι το αντιμόνιο για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα.
Και όπως υπογραμμίζει ο Όουενς χάρη στη Military Metals Corp, το ίδιο ορυχείο στη Νέα Σκωτία που κάποτε παρήγαγε αυτό το πολύτιμο μέταλλο ανοίγει και πάλι. Και δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κρίσιμη στιγμή.
Το βασικό στοιχείο των σύγχρονων πολέμων
Το αντιμόνιο μπορεί να μην είναι γνωστό όνομα, αλλά είναι ένα απαραίτητο υλικό στον πόλεμο για αιώνες. Τόσο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το αντιμόνιο χρησιμοποιήθηκε σε οτιδήποτε, από κάλυκες μέχρι εκρηκτικά .
Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν πάνω από 50 εκατομμύρια λίβρες αντιμονίου κάθε χρόνο .
Αυτό συμβαίνει επειδή το αντιμόνιο είναι ένα κρίσιμο συστατικό στην παραγωγή ημιαγωγών, μπαταριών και ηλιακών συλλεκτών. Από τα ηλεκτρονικά έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί με αντιμόνιο.
Εν ολίγοις, το αντιμόνιο είναι κρίσιμο τόσο για τις επιθετικές όσο και για τις αμυντικές επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό αυτού του βασικού ορυκτού θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.
Στα ύψη οι τιμές
Το αντιμόνιο, γνωστό για τις ιδιότητές του ως επιβραδυντικό πυρός και ως υλικό πυροκροτητή, έχει διπλασιάσει την τιμή του από την αρχή του έτους, από τις 12.000 δολάρια ο τόνος, στις 25.000 δολάρια.
Μεγάλο μέρος του ράλι οφείλεται στη συμπίεση των εξαγωγών από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε ότι θέλει να κρατήσει την παραγωγή της εντός των συνόρων για να “διαφυλάξει συμφέροντα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της Χώρας”.
Το Πεκίνο έχει περιορίσει τις εξαγωγές και άλλων μετάλλων καθώς και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την εξόρυξή τους. Τα μέτρα αυτά αφορούν το γάλλιο και μερικές σπάνιες γαίες όπως το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο για την κατασκευή μαγνητών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στον αμυντικό τομέα.
Η αυξανόμενη απειλή της έλλειψης αντιμονίου
Και εδώ είναι που περιπλέκονται τα πράγματα. Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ βασίζονται στις εισαγωγές αντιμονίου από την Κίνα . Στην πραγματικότητα, η Κίνα ελέγχει σχεδόν το 50% της εξόρυξης αντιμονίου και το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αντιμονίου. Αυτό έχει φέρει τις ΗΠΑ σε επισφαλή θέση, ειδικά καθώς οι εντάσεις με την Κίνα συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ο αμερικανικός στρατός γνωρίζει καλά τους κινδύνους. Το Πεντάγωνο προσπαθεί να εξασφαλίσει μια εγχώρια πηγή αντιμονίου, αναγνωρίζοντας ότι η απώλεια πρόσβασης σε αυτό το ζωτικής σημασίας ορυκτό θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της Αμερικής να αμυνθεί.
Και σύμφωνα με αναλυτές η Military Metals εμφανίζεται στην πλέον κατάλληλη στιγμή.
Η εταιρεία έκανε ένα τολμηρό βήμα με τα σχέδιά της για την εκ νέου ανάπτυξη του ιστορικού West Gore Antimony Project στη Νέα Σκωτία. Αυτό το ορυχείο ήταν κάποτε μια βασική πηγή αντιμονίου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, αποτελεί μια από τις λίγες πιθανές πηγές αντιμονίου στη Βόρεια Αμερική.
Η εταιρεία απέκτησε επίσης πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αντιμονίου της Ευρώπης με ιστορικό πόρο στη Σλοβακία, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο ελπιδοφόρο καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης κλιμακώνονται.
Τεράστια αξία
Αρκεί να πολλαπλασιάσει κανείς τους τόνους αντιμονίου (60.998) με την τρέχουσα τιμή spot (38.000 $) για να καταλήξετε σε συνολική επί τόπου αξία αντιμονίου στο έδαφος 2.000.000.000 $. Η εταιρεία είναι μόλις 23 εκατομμύρια δολάρια στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς με μια υγιή ταμειακή θέση. Επίσης, ο μέσος όρος του πόρου είναι 2,478%, που θεωρείται πολύ υψηλός για το αντιμόνιο. Το μεγαλύτερο μέρος του αντιμονίου παράγεται σε χαμηλές ποιότητες ως υποπροϊόν ορισμένων κοιτασμάτων χρυσού.
Συγκριτικά, η Perpetua Resources, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία λήψης κρατικού δανείου 1,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του στρατηγικού της πόρου, αποτιμάται σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια με 90.000 τόνους αντιμόνιο.
Με την ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας για τα περιουσιακά στοιχεία της Σλοβακίας καθώς και την απόκτηση του έργου West Gore στη Βόρεια Αμερική, η Military Metals Corp. τοποθετείται ως κρίσιμος παράγοντας στον αγώνα για την εξασφάλιση της εγχώριας παραγωγής αντιμονίου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Scott Eldridge, δήλωσε : «Η εξαγορά του West Gore Antimony Project αποδεικνύει τη στρατηγική μας να γίνουμε ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης αντιμονίου».
Ο Eldridge κατανοεί τη σημασία του αντιμονίου όχι μόνο για στρατιωτική χρήση, αλλά και για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών. Βάζει στοίχημα ότι καθώς οι εντάσεις με την Κίνα κλιμακώνονται, η αξία του εγχώριου παραγόμενου αντιμονίου θα εκτοξευθεί στα ύψη.
Αυτό δεν είναι απλώς εικασίες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό για την εξασφάλιση εγχώριων πηγών κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του αντιμονίου. Και η Military Metals Corp., με το ιστορικό της έργο West Gore, βρίσκεται σε ιδανική θέση για να αξιοποιήσει αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση.
Στρατηγική με επίκεντρο το αντιμόνιο
Η εταιρεία έχει καταστήσει σαφές ότι έχει επικεντρωθεί στην απόκτηση και ανάπτυξη πόρων αντιμονίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και με την τελευταία ανακοίνωση οριστικής συμφωνίας για δύο έργα αντιμονίου στην Ευρώπη, έχουν την ευκαιρία να γίνει μια παγκόσμια δύναμη. Αυτή η στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να την καταστήσει δυνητικά έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές αντιμονίου εκτός Κίνας.
Με την παγκόσμια αγορά αντιμονίου να αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, η Military Metals Corp. τοποθετείται ως βασικός παίκτης σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες της εφοδιαστικής αλυσίδας του 21ου αιώνα.
Εκτός από την οριστική συμφωνία για τα περιουσιακά στοιχεία της Σλοβακίας, η εταιρεία διερευνά ενεργά πρόσθετες ευκαιρίες για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων αντιμονίου, διασφαλίζοντας ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή αυτού του αναπτυσσόμενου κλάδου.
[ΠΗΓΗ: https://ptolemaidanews.gr/, 1/12/2024]