Την απάντηση στα λεγόμενα του υπουργού Σκουρλέτη, ο οποίος ρώτησε επιπληκτικά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold αν νομιζει πως επενδύει σε μια «μπανανία», το μπλογκ ergoliptesxalkidikis.blogspot.com έδωσε μακράν την καλύτερη απάντηση:
- «Μόνο σε μια μπανανία μια επένδυση δισεκατομμυρίων σταματάει επειδή έτσι το θέλει ένας υπάλληλος της πολεοδομίας, που παρανομώντας αρνείται να υπογράψει τις άδειες.
- Μόνο σε μια μπανανία μια επένδυση δικαιώνεται στα δικαστήρια, αλλά η κυβέρνηση παρανομώντας αρνείται να υπογράψει τις άδειες.
- Μόνο σε μια μπανανία παρακρατικές ομάδες τραμπούκων επιτίθενται εναντίον εργατών που δουλεύουν στην επένδυση και παραμένουν ατιμώρητοι.
- Μόνο σε μια μπανανία ο υπουργός βγαίνει και λέει ανερυθρίαστα αποκλειστικά ψέματα στις συνεντεύξεις του, για να στηρίξει την προπαγάνδα εναντίον των επενδυτών.»
Για όσους νεώτερους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η μπανανία, η Wikipaedia δίνει έναν πληρέστατο ορισμό: «Με τον όρο Μπανανία χαρακτηρίζεται το κράτος στο οποίο δε λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και οι κρατικοί μηχανισμοί. Ο μειωτικός αυτός όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μικρά κράτη, πολιτικά ασταθή και συνήθως εξαρτώμενα σε περιορισμένη γεωργική παραγωγή και κυβερνώμενα από μία μικρή αυτοεκλεγμένη συνήθως πλούσια και διεφθαρμένη κλίκα. Προφανής είναι η αναφορά σε τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής που κατά τη συνήθη αντίληψη είναι μπανανοπαραγωγές χώρες. Σε αρκετές περιπτώσεις η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε και συνεχίζει να χαρακτηρίζεται Μπανανία από τον εγχώριο και τον της αλλοδαπής τύπο. Ο χαρακτηρισμός μπανανία για την Ελλάδα ξεκίνησε σε δημοσιεύματα κυρίως του εξωτερικού κατά την περίοδο της δικτατορίας του 1967 και επεκτάθηκε έκτοτε ως επιχώριος χαρακτηρισμός για να υποδείξει την αδυναμία της Ελλάδας να κυβερνήσει τον εαυτό της και την εξάρτησή της από ξένα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.»