Ο διάλογος που ακολουθεί εκτυλίχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων πριν την έναρξη της μουσικής εκδήλωσης για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Θα σας μεταφέρουμε αυτούσιο ένα διάλογο, χωρίς τα ονόματα που ακούστηκαν (για εμάς δεν έχουν σημασία) αλλά και χωρίς καμία επιφύλαξη, καθώς έτυχε να είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες, ανάμεσα σε δύο φίλους που συζητούσαν για την επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Ο ένας υπέρ της επένδυσης και άλλος κατά αυτής.
Επιχειρήματα υπέρ και κατά της επένδυσης από τη μία και την άλλη πλευρά και ενώ όλοι αναμέναμε να αρχίσουν οι μουσικές εκδηλώσεις, λέει ο antigold στο φίλο του:
«Απορώ με το πόσο ευκολόπιστος είσαι με τα όσα λένε οι μηχανικοί της εταιρείας. Πώς μπορείς να τους πιστεύεις; Αυτοί πληρώνονται από το Χρυσό. Τι θα πουν; Γιατί δεν διαβάζεις λίγο τα όσα γράφει ο καθηγητής γεωλογίας … και ο άλλος ο καθηγητής ο ….. στο …..
Εκτός από τη σκόνη που θα μας πνίξει, τα τοξικά δηλητήρια μέσα στα νερά μας, από την εξόρυξη, θα κινδυνέψουν με αφανισμό και όλοι οι υπεδάφιοι οργανισμοί. Θα διαλυθεί όλο το οικοσύστημα μας. Δεν θα μπορούμε ούτε μπαξέδες να ‘χουμε.
Απορώ. Πως μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος; Παιδιά έχουμε. Τι μέλλον τους ετοιμάζουμε; Τι τόπο θα τους παραδώσουμε;»
Ο υπέρμαχος της μεταλλευτικής δραστηριότητας απάντησε στον antigold φίλο του, ως εξής:
«Τελείωσες; Προσωπικά απορώ με σένα που εμπιστεύεσαι τα όσα διαβάζεις απ’ αυτούς τους καθηγητές.
Θέλεις να μου πεις ότι οι επιστήμονες της Ελληνικός Χρυσός είναι κακοί επιστήμονες, επειδή αυτοί πληρώνονται από την εταιρεία, ενώ όσοι πανεπιστημιακοί είναι κατά της επένδυσης είναι καλοί, επειδή πληρώνονται από το κράτος;
Ο… γιατί πληρωνόταν τότε από τους Έλληνες φορολογούμενους σαν καθηγητής γεωλογίας;
Αναρωτήθηκες ποτέ; Αν έχει δίκιο αυτός ο άνθρωπος γιατί δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πανεπιστημιακές σχολές γεωλογίας στην Ελλάδα; Να μην ξαναβγούν γεωλόγοι από τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Να γλιτώσουμε και τα χρήματα που δίνονται γι’ αυτές τις σχολές, το διδακτικό προσωπικό και τα τροφεία των φοιτητών που φοιτούν σ’ αυτές τις σχολές.
Θα σου δώσω όμως ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβεις εσύ πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεσαι με την επιχειρηματολογία που έχεις βασίσει σ’ αυτές τις απόψεις.
Είναι σαν να έχεις έναν καθηγητή πανεπιστημίου της παιδιατρικής ή της καρδιολογίας, ο οποίος αρθρογραφεί εναντίον της εφαρμοσμένης ιατρικής στην κοινωνία ή ΝΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΉΣΕΩΝ επειδή ΟΝΤΩΣ κάποιες εγχειρήσεις έχουν μεγάλο ρίσκο για τη ζωή των ασθενών.
Τι θα πείς αν ακούσεις έναν πανεπιστημιακό γιατρό να πρωταγωνιστεί εναντίον της εφαρμοσμένης ιατρικής και όλων των επεμβάσεων; Δεν θα σε προβληματίσει αρνητικά η περίπτωση του; Δεν θα ελέγξεις περισσότερο την επιστημονική ορθότητα των όσων υποστηρίζει; Ας μην το κουράζουμε, γιατί για να χαλαρώσουμε ήρθαμε…
Κάπως έτσι φτάσαμε στην χρεωκοπία την πολιτική, την κοινωνική και τέλος – τέλος στην οικονομική.
Και σκέψου άλλη φορά πριν υιοθετήσεις αυτά που διαβάζεις, αν αυτός ο καθηγητής πληρώνεται για να γράφει αυτά που γράφει, ή πάσχει από κάποιας μορφής ψυχασθένεια και διχοτόμησης της προσωπικότητας του.
Με τη λογική, τέτοιες συμπεριφορές φίλε μου, δεν στέκονται, εκτός και αν είσαι ή παριστάνεις τον αφελή…».
Τα συμπεράσματα ανήκουν σε όλους εσάς φίλοι αναγνώστες
[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr/, 22/8/2016]