Αναβάλλεται για τις 15 Ιουλίου η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που πυροδότησαν οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Στο φως των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, πέραν της αναβολής στη δρομολογούμενη αποεπένδυση στα λιγνιτικά, ανάλογη στάση αναμονής αναμένεται να τηρηθεί και στο εξίσου «ενεργό» μέτωπο της ΔΕΠΑ, μεταθέτοντας χρονικά τις όποιες κινήσεις (σ.σ. οι οποίες ενδέχεται να διαφέρουν από την τρέχουσα στρατηγική που ακολουθείται σε επίπεδο διάσπασης), προκειμένου η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, να χειριστεί τα 2 «καυτά» ζητήματα.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο, μετατίθεται για τις 15 Ιουλίου 2019 η ημερομηνία υποβολής προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων
Ως γνωστόν, το πωλητήριο της ΔΕΗ αφορά τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 (Φλώρινα) ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν.
Ωστόσο, παρά τις όποιες τροποποιήσεις στη σύμβαση αγοραπωλησίας (Sales Purchasing Agreement), το επικαιροποιημένο business plan και τις διαβεβαιώσεις από πλευράς της Επιχείρησης για τις προοπτικές κερδοφορίας των Μονάδων, ανεξάρτητα από επιβαρυντικούς παράγοντες όπως τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, οι επιφυλάξεις των υποψήφιων επενδυτών παραμένουν θέτοντας εν αμφιβόλω την ευόδωση της επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Εξέλιξη που αξιολογήθηκε επίσης ως αρνητική είναι άλλωστε και η απόκτηση 2 λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στην Τσεχία από την Seven Energy έναντι 280 εκατ. ευρώ, κίνηση που από κύκλους ερμηνεύεται ως απόσυρση από τον εγχώριο διαγωνισμό.
Οι εταιρείες που σε αυτή τη φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι ελληνικές: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ο Όμιλος Κοπελούζου και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και οι ξένες: Seven Energy (Τσεχία), Beijing Guohua (Κίνα) Power και China Western Power (Κίνα).
Πάντως, αυτό που παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο είναι οι διαφοροποιήσεις που ενδεχομένως προκύψουν τόσο από πλευράς χειρισμών από τη νέα Κυβέρνηση όσο και από πλευράς ενδιαφερόμενων επενδυτών.
[ΠΗΓΗ: https://www.ypodomes.com, του Φίλιππου Παναγόπουλου, 28/5/2019]