Κάτι έπαθε ο Τόλης με το Στρατώνι… Του κόλλησε αυτή η νέα εμμονή προφανώς μετά την γενική κατακραυγή με την μεσολάβησή του για την αφαίρεση της γαλάζιας σημαίας από την παραλία και προσπαθεί κάτι να αποδείξει.
Μας δίνει λοιπόν άλλη μία «αφορμή για να στραφούμε εναντίον του», όπως λέει, δημοσιεύοντας ακόμη ένα άρθρο για το ίδιο θέμα… Μόνο που εμείς δεν στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά εναντίον της κακοήθους προπαγάνδας.
Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλει να δείξει στην φωτογραφίας του ο Τόλης, αλλά προσωπικά βλέπω μια χαρά παραλία, με ψιλό βοτσαλάκι. Τώρα αν αυτό προέρχεται από πυριτικά πετρώματα τι σημασία έχει; Για τα συμπυκνώματα πυρίτη δεν γίνεται η antigold φασαρία; Τα πυριτικά είναι εκεί από το 1920 (όπως ομολογεί ο ίδιος ο Τόλης απαντώντας σε σχόλιο αναγνώστη στο antigoldorg). Τα δείγματα που βρέθηκαν με αυξημένα ποσοστά βαρέων μετάλλων, είναι θαλάσσια ιζήματα από τον βυθό της σκάλας φόρτωσης, όπως λέει και η σχετική επιστημονική ανακοίνωση: «Ραδιενέργεια και συγκεντρώσεις μετάλλων σε θαλάσσια ιζήματα σχετιζόμενα με μεταλλευτικές δραστηριότητες στον Κόλπο της Ιερισσού, Βόρειο Αιγαίο, Ελλάδα», την οποία επικαλείται ο Τόλης. Με την αμμουδιά του Στρατωνίου και τις φωτογραφίες του Τόλη, πως σχετίζονται οι δειγματοληψίες αυτές; Η κοκκινίλα απλά δείχνει οξείδια του σιδήρου. Από εκεί και πέρα; Και στην Σαντορίνη υπάρχει παραλία που είναι όλη κατακόκκινη για τον ίδιο λόγω ακριβώς.
Και στην μελέτη του ΚΕΠΑΜΑΧ, την οποία επίσης επικαλείται ο Τόλης, τα αυξημένα επίπεδα πάλι στα θαλάσσια ιζήματα βρέθηκαν. Και δεν μας λέει όλο το κείμενο , αλλά μόνο το κομμάτι που τον συμφέρει. Δείτε και παρακάτω:
«Παρ’ αυτά, τα ανωτέρω αποτελέσματα δεν δύνανται να συσχετιστούν με τη νομοθετική αντιμετώπιση των νερών κολύμβησης ως κατάλληλα ή ακατάλληλα για χρήση από το κοινό. Η απουσία όποιας νομοθεσίας (Εθνικής ή/και Ευρωπαϊκής) όσον αφορά στα ανώτατα ή έστω επιθυμητά επιτρεπτά όρια συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων σε θαλάσσια ιζήματα προκειμένου να χαρακτηριστεί η ποιότητα ή/και η καταλληλότητα των νερών κολύμβησης, καθιστά την ερμηνεία αυτών ως ευρήματα που υπόκεινται σε κρίση ή/και περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, η κρυσταλλική δομή των γηγενών ιζημάτων της περιοχής περιορίζει σημαντικά το ρυθμό διάλυσής τους από το θαλασσινό νερό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα θαλάσσια ρεύματα στην ευρύτερη περιοχή δύναται να εξηγήσει, τόσο τις χαμηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που προσδιορίσθηκαν διαχρονικά στα δείγματα θαλασσινού νερού που δεν υπερβαίνουν τα νομοθετικά όρια και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους διαβατότητας στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και την παρουσία ζωντανής πανίδας και χλωρίδας.»
Πως το ερμηνεύω με απλά λόγια; Ναι στο βυθό του Στρατωνίου υπάρχουν γηγενή πετρώματα αλλά σε κρυσταλλική μορφή, δηλαδή πολύ δύσκολα να διαλυθούν στο νερό και να απελευθερώσουν τυχόν βαρέα μέταλλα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, τα βαρέα μέταλλα στο νερό είναι κάτω από τα όρια.
Όλα τα άλλα είναι προσπάθειες δυσφήμισης της περιοχής για τους γνωστούς antigold λόγους.