Τα σχέδια της Eldorado Gold για τα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης, μετά την απεμπλοκή της επένδυσης σπς Σκουριές, αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας Χρήστος Μπαλάσκας.
Με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αναγγέλλει πρόσθετες επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, γνωστοποιεί την πρόθεση αναζήτησης εταίρου για το έργο σας Σκουριές και περιγράφει τα πλάνα των Καναδών για τα μεταλλεία του Περάματος στον Έβρο.
Ύστερα από περίπου τρία χρόνια, π Ελληνικός Χρυσός έλαβε τις άδειες για τις Σκουριές. Τι σηματοδοτεί η έκδοσή τους;
«Η λήψη των συγκεκριμένων αδειών εγκατάστασης στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, μετά από πολυετή καθυστέρηση, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την επένδυσή μας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Βραχυπρόθεσμα, θέτει τις βάσεις για την έναρξη συγκεκριμένων εργασιών απαραίτητων για την προστασία περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Σηματοδοτεί ωστόσο κάτι περισσότερο. Και αυτό είναι η πρόθεση της ελληνικής πολιτείας να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμη επένδυση αιχμής για τη χώρα, που θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων σια ταμεία του κράτους, χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις τοπικές κοινωνίες, σοβαρές επενδύσεις σε έργα τοπικής ανάπτυξης, με θετικό αποτύπωμα για τις γενιές που έρχονται».
Τι ύψους επενδύσεις έχει κάνει και θα κάνει η Ελληνικός Χρυσός για την πλήρη ανάπτυξη του έργου;
«Συνολικά, στα ενεργά και παραγωγικά μεταλλεία των Μαύρων Πετρών Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας, καθώς και στο έργο των Σκουριών, η επένδυσή μας ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. Απασχολούνται περίπου 1.600 άτομα και η υποστήριξη σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές, αλλά και σε έργα στην τοπική κοινωνία, ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ενισχυθεί κατά 2 δισ. δολάρια ακόμα: 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή στις Σκουριές και την ανάπτυξη του έργου σιο Πέραμα της Θράκης, και περίπου 1 δισ. δολάρια για τη λειτουργία των έργων μας συνολικά. Θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, τα έσοδα για το ελληνικό κράτος απο- τιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ και το ύψος των εξαγωγών στα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ στην τοπική κοινωνία θα κατευθυνθούν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια τοπικών υλικών και υπηρεσιών και περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε τοπικά έργα και δράσεις.
Οραματιζόμαστε μία σειρά μεγαλόπνοων έργων και πρωτοβουλιών που θα μοιραστούμε με την τοπική κοινωνία και θα αποσκοπούν στην ευημερία της και μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας».
Είστε σε θέση να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης όλου του έργου;
«Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσω πόσο μακριά ή κοντά είμαστε στον δρόμο προς την πλήρη ανάπτυξη του έργου. Πάντως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν να δουν την πρόοδό του και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με τα αρμόδια υπουργεία. Σε ένα τόσο μεγαλεπήβολο και σύνθετο τεχνικό έργο, χρειάζονται πολυάριθμες μελέτες και σχέδια καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης και λειτουργίας του, που απαιτούν διαβουλεύσεις, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, ανανεώσεις.
Εκκρεμούν ακόμα οι άδειες: για τη μεταφορά αρχαιοτήτων που είχαν βρεθεί στον χώρο ανοιχτής εκσκαφής των Σκουριών και εξαιρετικά σημαντική είναι η άδεια για τη χρήση της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης στις Σκουριές, που θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά 40% και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα».
Ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης της επένδυσης;
«Σκεφτόμαστε διάφορες εναλλακτικές χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων έναν στρατηγικό εταίρο ή εταίρους για τις Σκουριές, καθώς το κόστος για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου είναι περίπου 680 εκατ. δολάρια. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό ήταν ένα έργο που προοριζόταν να έχει μπει σε εμπορική παραγωγή πριν από δύο χρόνια. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε διαχειριστές του έργου αυτού».
Μιλήσατε για την τεχνολογία της ξηρής απόθεσης. Αποτελεί προαπαιτούμενο για την εταιρεία προκειμένου να αναπτυχθεί το έργο;
«Θεωρείται βέλτιστη πρακτική για την ασφαλή αποθήκευση των τελμάτων, δηλαδή των μεταλλευτικών καταλοίπων που απομένουν από την επεξεργασία του μεταλλεύματος, λόγω της ασφάλειας των υλικών και των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της.
Με την ξηρή απόθεση στις Σκουριές, απελευθερώνεται πλήρως έκταση 486 στρεμμάτων. Μάλιστα, η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη στον χώρο ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα, μια εγκατάσταση με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος».
Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης. Πού βρίσκονται οι συζητήσεις;
«Μια πιθανή αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης είναι μέρος των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση. Η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο υπογράφηκε το 2004, ενώ το επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε το 2006. Συνεπώς, είναι απολύτως φυσιολογικό τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας όσο οι αλλαγές που επήλθαν στο ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας όλα αυτά τα χρόνια να μας υποδεικνύουν τροποποιήσεις στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.
Επιπλέον, είναι ζητούμενο να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα τέτοιου μεγέθους έργων και τα οφέλη τους για την κοινωνία σε βάθος χρόνου, με εγγυήσεις που προσφέρουν ασφάλεια στους επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν και να χρηματοδοτούν ένα έργο, αλλά και στην κοινωνία ώστε να νιώθει εμπιστοσύνη ότι τα έργα επιστρέφουν αξία στο κοινωνικό σύνολο».
Η κυβέρνηση αναβιώνει και την επένδυση της θυγατρικής της Eldorado Gold, Χρυσωρυχεία Θράκης, στο Πέραμα του Έβρου. Ποιο είναι το σχέδιο;
«Πρόκειται για ένα κοίτασμα χρυσού και αργύρου που βρίσκεται σε μη κατοικημένη περιοχή, χαμηλής γεωργικής και δασικής παραγωγικής αξίας. Προβλέπει περί τα 250 εκατ. δολάρια επένδυση, περίπου 135 εκατ. ευρώ έσοδα για το κράτος από φόρους και δικαιώματα χρήσης, περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους. Παράλληλα, προβλέπεται ένας μακρόχρονος σχεδιασμός στήριξης της τοπικής ανάπτυξης και επαναφοράς του περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο του μεταλλείου.
Είμαστε σε αρχικές συζητήσεις με το υπουργείο, ωστόσο, εκτός των αδειοδοτήσεων, για εμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συγκροτημένη ενημέρωση προς την τοπική κοινωνία».
Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για «τυχοδιωκτικές» συμπεριφορές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Ποια είναι η απάντησή σας;
«Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας λειτουργούν πρώτα από όλα με σεβασμό στο περιβάλλον. Κι αυτό είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση και η ελλιπής επικοινωνία έχουν δημιουργήσει μύθους γύρω από τις πρακτικές της εταιρείας μας. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πλέον, μέσω συστηματικής επικοινωνίας, ότι μία εταιρεία που αντλεί την τεχνογνωσία της τόσο από εργαζομένους που συνεχίζουν μια μακραίωνη μεταλλευτική παράδοση στη Χαλκιδική όσο από μια χώρα πρωτοπόρο στον μεταλλευτικό κλάδο όπως ο Καναδάς λειτουργεί πρώτα απ’ όλα με υπευθυνότητα. Μόνο για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος γύρω από τις εγκαταστάσεις μας έχουμε επενδύσει 4 εκατ. ευρώ σε ένα πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ηλεκτρονικό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτόν έχουν εγκατασταθεί 400 σημεία ελέγχου, όταν ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει μόλις 21. Και μάλιστα δίνουμε ανοιχτή πρόσβαση στα στοιχεία αυτά μέσω ειδικής σελίδας στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της περιοχής από ιστορικά μεταλλευτικά κατάλοιπα που είχαν αποτεθεί από προηγούμενους διαχειριστές στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής».
[ΠΗΓΗ: «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», του Χρήστου Κολώνα, 22/9/2019]