«Ζεστό» χρήμα για το Ελληνικό – Δύο μεγάλοι «παίκτες» για Εθνική Ασφαλιστική – Τον Οκτώβριο πωλούνται πακέτα των ΕΛΠΕ και «Ελ. Βενιζέλος»
ο σπριντ που έχει επιδείξει η κυβέρνηση τους δύο πρώτους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της με αποφασιστικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το δίπτυχο ανάπτυξη – επενδύσεις έχει καταφέρει να ζεστάνει τις διαθέσεις των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι πλέον κινούνται πιο ενεργά. Προγράμματα επενδύσεων βγαίνουν από το συρτάρι, τα επιχειρηματικά deals αυξάνονται, όπως και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είτε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είτε σε ελληνικές εταιρείες.
Πρότζεκτ που είχαν παγώσει αναθερμαίνονται, η διάθεση για ελληνικούς τίτλους, μετοχικούς ή ομολογιακούς, έχει αυξηθεί και ξαφνικά η πρόσβαση σε κάθε είδους χρηματοδότηση του Δημοσίου ή των επιχειρήσεων μέσω των αγορών φαντάζει πιο εύκολη. Ενδεικτικό το γεγονός ότι η απόδοση του κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας πλέον διαπραγματεύεται με απόδοση 1,3% στη δευτερογενή αγορά, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο ΟΤΕ κατάφερε να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 0,875%, το χαμηλότερο στα χρονικά του!
Εξάλλου, όπως φάνηκε τόσο από το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο όσο και από το στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών μεταξύ της κυβέρνησης και επίδοξων επενδυτών την περασμένη εβδομάδα το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι ειδικά στην περίπτωση του Λονδίνου εμφανίστηκαν έπειτα από αρκετά χρόνια μεγάλα funds. Μεταξύ αυτών ήταν οι: BlackRock, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fidelity Management & Research, Goldman Sachs, GSO, Hamblin Watsa Investment Counsel, Invesco, JP Morgan, One Investments, Schroders, Soros Fund Management, Stewart Investors, T Rowe Price, TT International και Wellington.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι στη χώρα οι δουλειές άρχισαν πλέον να ανοίγουν. Πρώτον και κύριον, το μεγάλο πρότζεκτ του Ελληνικού πλέον βαίνει προς υλοποίηση με την κεφαλαιακή ενίσχυση της Lamda και δύο σοβαρούς επενδυτές για το καζίνο. Ξεσκαλώνουν επίσης οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε Αφάντου (Ρόδος) και Κασσιόπη (Κέρκυρα), καθώς και το σχέδιο της Nur Energie ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ηλιοθερμικού έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στη Σητεία. Η Blackstone εξαγόρασε μόλις προ ημερών τα 5 ξενοδοχεία του Louis Group. Για την Εθνική Ασφαλιστική οι επίδοξοι επενδυτές παίρνουν θέση, με δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες ανοίγει η διαγωνιστική διαδικασία. Τα σχέδια της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική κάνουν restart, ενώ βέβαια υπάρχουν και σοβαρά deals όπως αυτό της Forthnet που περνά πλέον στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη και της ΜΙΝΕΡΒΑ που πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Στον χώρο της ενέργειας υπήρχαν μεγάλες επενδύσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα ενέργειας ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Οκτωβρίου.
Παράλληλα, προχωρούν γρήγορα σημαντικές αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες φαίνεται ότι θα υπάρξει μάχη μεταξύ των ενδιαφερομένων, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, όπως για τα ΕΛ.ΠΕ. και τη ΔΕΠΑ. Επιπρόσθετα, προχωρά η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Επίσης, υπάρχουν σημαντικά έργα που σχετίζονται με μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα και εντάσσονται στις παραχωρήσεις και τα οποία είναι standby, αλλά προχωρούν οι διαδικασίες και θα τα δούμε να εξελίσσονται το 2020. Σε αυτά είναι η επέκταση της Αττικής οδού και τα διόδια της Εγνατίας οδού, που αποτελούν εμβληματικές παραχωρήσεις.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες αποκρατικοποίησης, οι οποίες είτε έχουν καταλήξει διαγωνιστικά και θα πρέπει να ετοιμαστούν τα κείμενα και να υπογραφούν οι συμβάσεις, όπως η μαρίνα του Αλίμου που περνάει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είτε που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και είναι σημαντικές καθώς ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας στο διαμετακομιστικό εμπόριο, όπως η παραχώρηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου και Ηγουμενίτσας.
Εξελίξεις αναμένονται και στα ναυπηγεία. Ηδη είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ελληνοαμερικανικών συμφερόντων ONEX υπό τον Πάνο Ξενοκώστα, ενώ θα πρέπει έως τον Νοέμβριο να γίνει και η μεταβίβαση των Ναυπηγείων της Σύρου. Επίσης, έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προωθηθεί και ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα ΣΔΙΤ για όλη τη χώρα προκειμένου να βάλει μπρος πολλά έργα. «Θέλουμε να γίνουμε η πιο φιλική χώρα στις επιχειρήσεις στο τέλος της τετραετίας. Οσα λέμε τα εννοούμε», είναι το στίγμα της κυβέρνησης, όπως το εξέφρασε για μία ακόμη φορά δημοσίως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Restart για Cosco – Eldorado
Το τελευταίο διάστημα έγινε και ένα restart επενδυτικών σχεδίων. Η ρελάνς των Κινέζων της COSCO με αύξηση των επενδύσεων από τα 600 εκατ. στα 800 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής. Με τη νέα επένδυση για την κατασκευή τέταρτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων που εντάχθηκε στο επενδυτικό σχέδιο, η ετήσια δυναμικότητα του Πειραιά θα βρεθεί πάνω από τα 10 εκατομμύρια TEUs, ξεπερνώντας λιμάνια όπως το Αμβούργο και πλησιάζοντας άλλα όπως η Αμβέρσα.
Οσο για την πολύπαθη επένδυση των Καναδών της Eldorado, οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την αδειοδότηση των πρότζεκτ σε Σκουριές και Ολυμπιάδα ξεπαγώνουν την επένδυση του 1 δισ. ευρώ και ανοίγουν τον δρόμο για νέες στο Πέραμα Εβρου. Ο καναδικός όμιλος έχει εκτιμήσει ότι σε διάστημα 25 χρόνων λειτουργίας (η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής των Μεταλλείων Κασσάνδρας) θα δημιουργηθούν συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων και 3 δισ. ευρώ σε πληρωμές προς Ελληνες προμηθευτές.
[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr, των Αλέξανδρος Κασιμάτης, Στέλιος Μορφίδης, Μαριάννα Τζάννε, Στεφανία Σούκη, 24/9/2019]