Όταν στη χώρα δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να επενδύσουν δισεκατομμύρια αλλά και να αποδώσουν στα κρατικά ταμεία δισεκατομμύρια, με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να είναι παρά προδιαγεγραμμένη.
Στην Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση, οι εταιρείες που μπορούν να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν 5.000 θέσεις εργασίας δεν είναι πολλές. Ή να κάνουν συνολικές επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή να αποφέρουν στα κρατικά ταμεία αθροιστικά έσοδα της τάξεως των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για την ακρίβεια είναι ελάχιστες. Και για μια χώρα που θέλει να ορθοποδήσει είναι πολύτιμες, όσο ο χρυσός.
Αυτές οι ελάχιστες εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν σαν μαγνήτης: να δείξουν το καλό πρόσωπο της παραγωγικής Ελλάδας προς τα έξω και να προσελκύσουν άλλες, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα ντόμινο εφέ που θα προκαλέσει την κατάρρευση των διψήφιων ποσοστών ανεργίας στη χώρα μας. Που θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την τοπική και την εθνική οικονομία.
Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς μακριά: τα τελευταία 2.500 χρόνια ο ορυκτός πλούτος ήταν πηγή ευημερίας για την Ελλάδα, και ακριβώς τον ίδιο ρόλο παίξει και στην εποχή της ελληνικής «μετα-κρίσης». Με όχημα, φυσικά, τις επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.
Η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού στη χώρα μας είναι η Ελληνικός Χρυσός. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 1600 εργαζομένους με κύριο τόπο δραστηριότητας τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ενώ συνεργάζεται με μεγάλο κύκλο προμηθευτών και επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις της από το 2004 ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και τα έσοδα για το ελληνικό κράτος ανέρχονται σε 360 εκατομμύρια. Από τους μισθούς και τα επιδόματα που φτάνουν αθροιστικά τα 225 εκατομμύρια ευρώ έως τα 800 εκατομμύρια ευρώ προς έλληνες προμηθευτές και τα 620 εκατομμύρια ευρώ από εξαγωγές, όλα αυτά τα χρήματα έχουν αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την οικονομία.
Όμως, η δυναμική της ανάπτυξης φέρνει πολλαπλάσια οφέλη. Με την πλήρη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας αναμένονται επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας για τις οποίες θα καταβληθούν σε μισθούς έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτά: προμηθευτές και εργολάβοι αναμένεται να λάβουν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ η αξία των εξαγωγών θα φτάσει τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Συν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού διεθνώς.
Όλα αυτά βέβαια συνοδεύονται και από την ανάλογη εταιρική φιλοσοφία της Ελληνικός Χρυσός, η οποία εκφράζεται μέσα από το τρίπτυχο: ουσιαστική συνεργασία με την τοπική κοινωνία – σεβασμός στο περιβάλλον – ασφάλεια. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί από το 2012 ως θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold Corporation, μεταλλευτικής εταιρείας με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων.. Με έδρα στο Βανκούβερ του Καναδά, διαχειρίζεται μεταλλευτικά έργα σε Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.
[ΠΗΓΗ: protagon.gr, 16/1/2020]