Με 12 μέτρα άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία ενόψει του κλεισίματος των λιγνιτικών εργοστασίων και ορυχείων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων για την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,2 γιγαβάτ, τη μετατροπή των λιγνιτικών περιοχών σε ειδικές φορολογικές ζώνες, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τη θέρμανση καθώς και για εκείνους που χάνουν την εργασία τους, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετάβαση της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας στη μεταλιγνιτική εποχή.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από την Κοζάνη στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το περασμένο Σάββατο, ο οποίος αναφέρθηκε και στο κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, υπογραμμίζοντας το κόστος που επωμίζεται για την αγορά δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα ύψους 200 εκατ. για το 2018 και 300 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ για φέτος σημείωσε ότι θα είναι υψηλότερο.
Από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης διαβεβαίωσε πως η δημόσια επιχείρηση θα παραμείνει στην περιοχή με τη νέα μονάδα που κατασκευάζεται, την Πτολεμαϊδα V, καθώς και με τη συμμετοχή της σε άλλες επενδύσεις.
Ειδικότερα ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα μέτρα:
- Την κατασκευή από τη ΔΕΗ φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2 γιγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης στις 1 7 Φεβρουαρίου τα Ελληνικά Πετρέλαια υπογράφουν συμφωνία με γερμανική εταιρεία για την κατασκευή άλλου φωτοβολταϊκού πάρκου 205 μεγαβάτ στην περιοχή.
- Την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων της ΔΕΗ ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα με την εξόρυξη του λιγνίτη θα συνεχίσουν να εργάζονται και για την αποκατάσταση των ορυχείων.
- Τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης των κατοίκων των περιοχών και τη διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου ρεύματος για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Μεγαλόπολης της Αρκαδίας.
- Την απόδοση στις περιοχές λιγνιτικού πόρου 130 εκατ ευρώ ο οποίος επί πέντε χρόνια δεν καταβαλλόταν. Θα αξιοποιηθεί για μεγάλο επενδυτικό σχέδιο υψηλής προστιθέμενης αξίας Εξάλλου οι λιγνιτικές περιοχές θα συνεχίζουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου. Υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ για τα έτη 2018 και 2019.
- Την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα και την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.
[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Χρήστου Κολώνα, 10/2/2020]