Με καθυστέρηση μίας οκταετίας, προχωράει το πιο σημαντικό έργο ύδρευσης και άρδευσης της Χαλκιδικής, καθώς πλέον το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ενέκρινε το Σχέδιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και, μέχρι τέλος Ιουνίου και σε συνεννόηση με τη Γ.Γ. ΣΔΙΤ, θα προκηρυχθεί ο Διαγωνισμός.
Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΥΜΕ ( Δ18) που θα συμβασιοποιήσει το έργο «Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων, με Σ.Δ.Ι.Τ.», έχει ήδη από τις 20/5/2020 αναρτήσει στο site του Υπουργείου τη σύναψη σύμβασης για τη «Μελέτη κτηματογράφησης των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης από το Φράγμα Χαβρία στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής», μελετητικό έργο που αφορά και στην εκτέλεση των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων.
Οι υποψήφιοι για το έργο που θα εκτελεστεί ως προς το οικονομικό σκέλος, με πληρωμές διαθεσιμότητας, θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα έως σήμερα προβλεπόμενα.
Ακολούθως, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 θα έχει εγκριθεί το αποτέλεσμα του Α ́ Σταδίου (εκδήλωση ενδιαφέροντος) του Διαγωνισμού.
Όπως είπε στο GRTimes.gr o Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, στόχος του Υπουργείου είναι, μέχρι τέλος του 2020 να έχει γίνει και η προκήρυξη του Διαγωνισμού για το Β ́ Στάδιο (υποβολή προσφορών), σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος, η Σύμβαση ΣΔΟΤ για έργο, εκτιμάται ότι θα υπογραφεί ως το τέλος του 2021.
Έργο με τη δική του ιστορία καθυστερήσεων
Το έργο κατασκευής φράγματος στο Χαβρία άρχισε να συζητείται ακόμη πριν το 2007 καθώς η τουριστική και αγροτική Χαλκιδική ταλαιπωρείται, ειδικά κατά την θερινή περίοδο, από λειψυδρία ενώ οι ανάγκες σε νερό δεν μπορούν να καλυφθούν από γεωτρήσεις. Σημειωτέον ότι έχουν απαγορευτεί νέες γεωτρήσεις καθώς λόγω της υπεράντλησης και υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων.
Έχει λοιπόν το Φράγμα στο Χαβρία γράψει τη δική του ιστορία καθυστερήσεων, καθώς, αν δεν κάνουμε λάθος, οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν εγκριθεί ακόμη από το 2012 και έμενε τότε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί μέσα στην ίδια χρονιά, κάτι που φυσικά δεν έγινε.
Τελικώς το έργο αποφασίσθηκε να κατασκευαστεί με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η δαπάνη κατασκευής και λειτουργίας του να καλυφθεί σε βάθος χρόνου, από το Δημόσιο, με πληρωμές διαθεσιμότητας.
Η κατασκευαστική περίοδος του έργου εκτιμάται στα τρία έτη και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 119.235.808 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Τα έργα της Α’ Φάσης
Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών:
- του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων. Το φράγμα είναι ύψους 60μ. και ωφέλιμου όγκου ταμιευτήρα 32,6 εκ. κυβ. μ. εκ των οποίων θα διατίθενται στην πλήρη ανάπτυξη των έργων 13,2 εκ. κυβ. μ για ύδρευση, 9 εκ. κυβ. μ. για άρδευση και 6,2 εκ. κυβ. μ. για οικολογική παροχή.
- τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
- των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 55.000 κ.μ./ημέρα (με δυνατότητα επέκτασης στα 165.000 κ.μ./ημέρα) και
- εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χλμ., δεξαμενών και αντλιοστασίων (Δίκτυα Α1 Φάσης).
Σύμφωνα με το Υπουργείο, με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, ενώ το μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν αποτελεί το 23% του συνολικού μήκους των αγωγών των προβλεπόμενων δικτύων για τις επόμενες φάσεις.
Με όρους….γεωγραφίας, θα καλυφθούν συγκεκριμένα, οι Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και η Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.
- Τα οφέλη για τους κατοίκους της Χαλκιδικής
Από την κατασκευή και λειτουργία του Φράγματος του Χαβρία καθώς και των συνοδών έργων, θα προκύψουν τα εξής οφέλη για τη Χαλκιδική, τους κατοίκους της και τους δραστηριοποιούμενους επιχειρηματικά σε αυτή:
- Αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της Χαλκιδικής, για πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιότητας πόσιμου νερού.
- Βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.
- Αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με την διασφάλιση πόσιμου νερού ως μέτρο περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.
- Αναβάθμιση της χημικής κατάστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων τα οποία έχουν υποστεί υφαλμύρωση λόγω της υπεράντλησης.
- Βελτίωση της κατάστασης στις υπηρεσίες ύδρευσης και των υπόγειων υδάτων στον κάτω ρου του Ολύνθιου ποταμού
[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Άννης Καρολίδου, 22/6/2020]