Η κακή συμπεριφορά των πολιτών με τα πάρτι και τον συνωστισμό είναι ο μέγιστος κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει υπερμετάδοση του ιού και να έχουμε την ταχεία ανάκαμψή του, ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα μας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αυτή θα είναι μια αυξητική τάση στην καμπύλη και ένα πολύ άσχημο καμπανάκι».
Τόνισε ακόμα πως τον τελευταίο καιρό οι πολίτες δεν ακούνε τόσο πολύ. «Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω», είπε για να προσθέσει: «Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει».
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό, «όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία».
Επανέλαβε πως για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης. «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές π.χ. σε Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται».
«Στόχος είναι», επισήμανε ο κ. Σύψας, «να μην έχουμε το 2ο κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο, Νοέμβριο – Αρχές Δεκεμβρίου».
Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού στα πλοία, σημείωσε πως αν όλος αυτός ο κόσμος έχει ανάμεσα κρούσματα τα οποία διασπείρονται και αν κατέβουν σε ένα νησί τότε είναι πολύ άσχημα τα νέα για το νησί. «Μπορεί να υπάρξει έτσι μια μεγάλη τοπική πανδημία», σημείωσε, ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στην Νότια Κορέα όπου ένα ασυμπτωματικό άτομο κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.
Παράλληλα ανησυχίες προκαλούν και τα αυξημένα κρούσματα στην Γερμανία, με τον κ. Σύψα να τονίζει πως «μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι».
Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και Σουηδία που προτίμησαν να μην κλείσουν την οικονομία τους και το αποτέλεσμα ήταν να έχουν και πολλούς θανάτους και η οικονομία τους να υποστεί μεγάλες ζημιές.
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 23/6/2020]