Ελαφρύνσεις ύψους 2 δισ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021 με στόχο να ελαφρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις προθέσεις της, οι οποίοι με τη σειρά τους παρέπεμψαν στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα τόσο για την εξέλιξη της ύφεσης στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Βέβαια, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, θα πρέπει περιορισθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα κάτω του 2% αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ. ευρώ να «δώσουν μακροοικονομική ανάπτυξη». Και οι προϋποθέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς το επόμενο έτος τα έσοδα από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα είναι μειωμένα όπως επίσης και των ελευθέρων επαγγελματιών. Η αναστολή συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν στη μείωση των δημοσίων εσόδων το 2021 (φόρος που θα καταβληθεί για τη χρήση του 2020).
Εφόσον, όλα κυλήσουν με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο το νέο φορολογικό πακέτο που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κυρίως στη μεσαία τάξη η οποία συνεχίζει να πληρώνει υψηλούς φόρους. Στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου.
Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας η «επιτροπή των σοφών» θα παραδώσει το πρώτο κείμενο (draft) με τις προτάσεις της για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα του πακέτου να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τα υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και κίνητρα για τα χαμηλότερα, ώστε να αποθαρρύνεται η «μαύρη» εργασία, καθώς και ενθάρρυνση της αύξησης του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων .
Οι κεντρικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι και προσηλωμένοι στο τρίπτυχο μείωση φόρων – προσέλκυση επενδύσεων – δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.
Οι παρεμβάσεις
- Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του 2021 κατά 30%.
- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
- Στήριξη της μισθωτής εργασίας. Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει ταχύτερα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους μισθωτούς αλλά και τις επιχειρήσεις. Είναι εξαιρετικά πιθανό από τον Σεπτέμβριο να μειωθούν οι εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2021, με το κόστος να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 9/7/2020]