Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) μέσα στα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα αναφορικά με τις αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία που προκάλεσε ο κορονοϊός με αποτέλεσμα την απώλεια 20 δις ευρώ στο β΄τρίμηνο, αναφέρθηκε και σε κάτι πολύ σημαντικό που ίσως πέρασε στα μη σημαντικά για όσους δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν την σημασία της εξορυκτικής δραστηριότητας ανεξάρτητα αν αυτή διεξάγεται εντός ή εκτός Ελλάδας.
Σημείωσε λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ άλλων, στον εμπεριστατωμένο και στενάχωρο συνάμα κατάλογο συμπερασμάτων της: «Οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 11,4% τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019.»
Για να συμβεί αυτό το αποτέλεσμα μέσα στο ζοφερό φόντο που κινείται, προς το παρόν, η ελληνική οικονομία και ειδικότερα οι μεγαλύτεροι αιμοδότες μέχρι σήμερα του ΑΕΠ, ο τουρισμός και η εστίαση, σημαίνει πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εξορυκτικό κλάδο αφενός λειτούργησαν με υπευθυνότητα και ασφάλεια εν μέσω covid -19, χωρίς εκπτώσεις και άλλες δυσλειτουργίες στα υγειονομικά πρωτόκολλα που έθεσε σε παγκόσμιο επίπεδο ΠΟΥ και ακολούθησαν οι κατά τόπους κυβερνήσεις.
Αφετέρου, οι εταιρείες αυτές για να πετύχουν αυτή την αύξηση του κύκλου εργασιών σε 11,3% βασίστηκαν στο εργατικό δυναμικό τους και την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν χωρίς μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Πότε άλλωστε μέχρι σήμερα, ακόμη και στον καιρό των μνημονίων ο εξορυκτικός τομέας δεν μείωσε τις θέσεις εργασίας του που ξεπερνούν τις 100.000 στην χώρα μας. Και πόσοι ακόμη Έλληνες επιστήμονες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και γνώσεων περιμένουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν στην χώρα μας και να εργαστούν στην Ελλάδα.
Βέβαια, ο covid -19 είναι πολύ διαφορετική «πίστα», ως προς τις συνέπειες που προκαλούν οι όροι διαχείρισης του και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το συνολικό αποτύπωμα που θα αφήσει είτε ο ίδιος, είτε οι μεταλλάξεις του.
Είναι ξεκάθαρο και πέραν πάσης αμφιβολίας, πως ο κλάδος διαθέτει μια δυναμική που η ισχύς της δεν επηρεάζεται τόσο εύκολα από τρικυμίες και φορτούνες τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που η πολιτεία ποντάρει πολλά τούτους τους δύσκολους καιρούς στο εξαιρετικό εξαγωγικό προφίλ του κλάδου που φέρνει έσοδα στα ταμεία του κράτους και εν συνεχεία στις περιφέρειες στους δήμους και στις τοπικές κοινότητες που περιμένουν πως και πώς να στηριχθούν οικονομικά από τις κατά τόπους εξορυκτικές εταιρίες, αφού έχουν παγώσει όλα τα υπόλοιπα.
Και εδώ που τα λέμε από να περιμένουν στήριξη; Ο τριτογενής τομέας της οικονομίας, ο τομέας της παροχής υπηρεσιών κατέρρευσε και μαζί του ότι έκανε θραύση την τελευταία 10ετία, γεγονός που μάλλον ξάφνιασε και εκείνους που ήταν επικριτικοί απέναντι στις εξορύξεις, πιστεύοντας πως οι εξορύξεις συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τουρισμού και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, την στιγμή που είναι ευρέως γνωστό πως η υπεύθυνη εξορυκτική δραστηριότητα είναι συνώνυμη της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τώρα φτού και από την αρχή με τον εξορυκτικό τομέα να βάζει και πάλι πλάτη στα δύσκολα ανεξάρτητα από όσους τυχόν αμφισβητούν ακόμη την οικονομική και κοινωνική ωφέλεια του.
Αυτή ίσως είναι και η αποστολή του. Παρά τις δυσκολίες να στέκεται όρθιος και να στηρίζει ταυτόχρονα κοινωνίες και οικονομικά συστήματα.
[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com/, 23/9/2020]