Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός για την πώληση «τραβήξει» έως το ερχόμενο φθινόπωρο, τότε το έξτρα κονδύλι μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατ. ευρώ.
Νέα κρατική “ένεση” 15 με 17 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί η ΛΑΡΚΟ. Και αυτό διότι «στερεύει» η χρηματοδότηση-γέφυρα των 35 εκατ. ευρώ, που είχαν δοθεί από το Δημόσιο προκειμένου να συνεχίσει, υπό το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης, τη λειτουργία της έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021, οπότε και θα έπρεπε να είχε βρεθεί αγοραστής.
Με τα χρονοδιαγράμματα να έχουν γίνει πλέον …λάστιχο και με δεδομένο ότι δεν αναμένεται άμεσα ανάδοχος, η νικελοβιομηχανία χρειάζεται ρευστό προκειμένου να καλύπτει τα έξοδά της.
Διόλου τυχαία δεν ήταν η απάντηση ανώτατου στελέχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που την περασμένη Πέμπτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία της μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός».
Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ότι αναζητούνται 15 με 17 εκατ. ευρώ καθώς οι υποχρεώσεις που …τρέχουν, πρέπει να καλυφθούν έως τα τέλη Ιουνίου.
Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός για την πώληση «τραβήξει» έως το ερχόμενο φθινόπωρο, τότε το έξτρα κονδύλι μπορεί να φτάσει και τα 20 εκατ. ευρώ.
Η βαρυχειμωνιά και τα «αγκάθια» του διαγωνισμού
Ήρθε προχθές και η βαρυχειμωνιά και πρόσθεσε άλλο ένα βαρίδι στην επιχείρηση, καθώς η οροφή στο σημείο όπου βρίσκονται τα ηλεκτροκάμηνα κατέρρευσε, ενώ παράλληλα η ευρεία διακοπή ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, είχε ως συνέπεια, για λόγους ασφαλείας, να σταματήσουν τη λειτουργία τους οι μονάδες των εγκαταστάσεων της Λάρυμνας.
Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και οι υποδομές κακοσυντηρημένες, οπότε δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι, δεν άντεξαν και υποχώρησαν υπό το βάρος του χιονιού. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.
Αυτή τη φορά, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, με την πτώση της σκεπής δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός προσωπικού, αλλά ούτε επηρεάστηκε η λειτουργία της παραγωγής.
«Όμως λόγω της περιορισμένης ηλεκτροδότησης αλλά κυρίως και για την ασφάλεια των εργαζομένων αποφασίστηκε η διακοπή της παραγωγής και το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης (ήδη άμεσα άρχισαν οι εργασίες) και του ελέγχου της περιοχής.
Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο ώστε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου», σημειώνεται.
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.
Οι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις, τα περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά ζητήματα, καθώς και το κόστος για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν τις βασικές αγκυλώσεις που μπορεί να …φρενάρουν τα έξι επενδυτικά σχήματα να εκδηλώσουν δεσμευτικό ενδιαφέρον στην επόμενη φάση των δίδυμων διαγωνισμών για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και τα ορυχεία της νικελοβιομηχανίας.
[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 17/2/2021]