Ο γνωστός υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Ζαμπετάκης, καθηγητής Χημείας Τροφίμων, εκτός από την πολιτική αποφάσισε να ασχοληθεί και με την γεωλογία… Πήρε λοιπόν τα καλαμάκια από τον φραπέ του και μας έκανε επίδειξη των συγκοινωνούντων δοχείων, λέγοντας ότι αν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος με αρσενικό, όπου και να κάνεις γεώτρηση θα πάρεις μολυσμένο νερό. Θα πρότεινα στον κο Ζαμπετάκη να παραμείνει στην Χημεία τροφίμων και να χρησιμοποιεί τα καλαμάκια για τη χρήση που προορίζονται.
Είναι γνωστό τοις πάσι πως το αρσενικό περιέχεται φυσικά στα πετρώματα. Για την ακρίβεια, ανευρίσκεται σε όλα σχεδόν τα θειούχα ορυκτά χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου. Παράλληλα φυσικές πηγές αρσενικού στο περιβάλλον συνδέονται κυρίως με ηφαιστειογενείς δράσεις και με τη σήψη της φυσικής ύλης. Η μόλυνση λοιπόν είναι πιθανότερο να είναι σημειακή και να μην επεκτείνεται σε ολόκληρο τον υδροφόρο. Επίσης ο υδροφόρος δεν είναι στατικός, αλλά εμφανίζει ροή. Σε πιθανή μόλυνση το αν η νέα γεώτρηση εμφανίσει μόλυνση εξαρτάται από τη θέση της εν σχέση με τη διεύθυνση της ροής. Επίσης υπάρχει ρηχός και βαθύς υδροφόρος, διαστρωμάτωση δηλαδή, όπου ένα στρώμα μπορεί να είναι μολυσμένο, ενώ άλλο όχι. Τέλος ο υδροφορέας μπορεί να είναι υπό πίεση (confined) οπότε η σημειακή θέσητης γεώτρησης έχει μεγαλύτερη σημασία.
Πάμε τώρα στο σκοπό αυτής της ανακοίνωσης Ζαμπετάκη… Αμέσως η Φυλλάδα Συντακτών δημοσιεύει θέμα με τίτλο «Τρύπα στο μολυσμένο νερό», όπου με επιχείρημα τα ακαλαμάκια Ζαμπετάκη κατηγορείται –ποιός άλλος–, ο δήμαρχος Χρ. Πάχτας επειδή προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα του μολυσμένου νερού με νέες γεωτρήσεις και η Δημοτική Αρχή που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού. Υπογράφτηκε μάλιστα και μια σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή υδρευτικών γεωτρήσεων, αγωγού μεταφοράς και δεξαμενής αποθήκευσης πόσιμου νερού στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου», αρχικού προϋπολογισμού 250.662 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με άλλα λόγια, κατηγορείται ο Πάχτας διότι προσπαθεί να λύσει μόνιμα το πρόβλημα. Φοβερή δημοσιογραφία, για… Πούλιτζερ…..
Α, να θυμίσω στους δημοσιογραφάρες της Φυλλάδας Συντακτών ότι σε κείμενο της στο ΒΗΜΑ, η Μάχη Τράτσα, στις 25/03/2007 αναφέρει τα εξής: «Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Εργαστηρίου Ελέγχου Περιβαλλοντικής Ρύπανσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη Χαλκιδική πίνουν νερό με αρσενικό. Έρευνες έδειξαν συγκεντρώσεις του επικίνδυνου δηλητηρίου ως και 184 φορές πάνω από το ανώτατο όριο! σε ορισμένες γεωθερμικές πηγές, το νερό των οποίων επηρεάζει και γειτονικά υπόγεια ύδατα, η τοξική ουσία βρέθηκε ως και 184 φορές πάνω από το ανώτατο όριο! Οι νέες μετρήσεις του Εργαστηρίου Ελέγχου Περιβαλλοντικής Ρύπανσης του ΑΠΘ, οι οποίες δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης ‘Journal of Hazardous Materials’ (Μάρτιος 2007), αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το μείζον πρόβλημα της ρύπανσης των πόσιμων και αρδευτικών υδάτων από αρσενικό.»
Για ψάχτε καλά ρε μάγκες, γιατί νομίζω ότι και για το 2007 ο Πάχτας θα φταίει, δεν μπορεί…