Reuters: Η επιστροφή των Ταλιμπάν “παγώνει” τα projects για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν

Η Κίνα θα μπορούσε να “παρακάμψει” τις επιφυλακτικές δυτικές χώρες όσον αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν, υποστηρίζουν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ και πηγές από τον κλάδο της βιομηχανίας, ωστόσο επισημαίνουν ότι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών θα είναι χρονοβόρα, ενώ υπόψη πρέπει να ληφθούν και ζητήματα ασφαλείας.

Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κοιτασμάτων λιθίου, βασική ύλη για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων- παρουσιάζεται ως ο δρόμος προς την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, ωστόσο η διαρκής πολιτική αστάθεια στο Αφγανιστάν έχει επανειλημμένα εμποδίσει την ανάπτυξη σχετικών έργων υποδομής και έχει ατονήσει το ενδιαφέρον των περισσότερων ξένων επενδυτών.

“Δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να επενδύσω στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να κυβερνούν τη χώρα. Είναι άνομο”, δήλωσε ο Ben Cleary, διευθύνων σύμβουλος της Tribeca Investment Partners, η οποία διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο fund φυσικών πόρων και χρηματοδοτεί έργα εξόρυξης.

O ίδιος τόνισε ότι καμία εταιρεία εισηγμένη στην Αυστραλία, τον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία στο Αφγανιστάν, διαχωρίζοντας την Κίνα ως “τον μόνο πιθανό αγοραστή”. 

Σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτημα για τις προοπτικές επενδύσεων με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, σχολίασε ότι η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα είναι θεμελιώδους σημασίας για να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Την Τρίτη, η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times επισήμανε πως το Πεκίνο θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει τα έργα που έχουν “παγώσει”.

Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της Metallurgical Corp of China (MCC), ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία θα εξέταζε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του μεγαλύτερου έργου χαλκού στο Αφγανιστάν μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αναγνωριστεί διεθνώς το καθεστώτος των Ταλιμπάν, μεταξύ άλλων και από την κινεζική κυβέρνηση.

Η κοινοπραξία της MCC και της Jiangxi Copper έχει συνάψει 30ετή σύμβαση μίσθωσης για το ορυχείο Mes Aynak, από το 2008, αλλά η επένδυση δεν έχει αξιοποιηθεί.

Πηγή της MCC δήλωσε στο Reuters ότι θα χρειάζονταν πέντε με έξι χρόνια για την κατασκευή υποδομών εξόρυξης, αλλά το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει όσο παραμένουν οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ενδεικτικό είναι πως οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν σε σημείο ελέγχου στο συγκεκριμένο ορυχείο πέρυσι. “Είναι αδύνατο να προχωρήσει το έργο χωρίς ασφαλές περιβάλλον”, δήλωσε η ίδια πηγή.

Επαφές Κίνας – Ταλιμπάν

Επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν από την Κίνα δεν υπάρχει, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi φιλοξένησε τον Μουλά Μπαραντάρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των ισλαμιστών ανταρτών, στην Tianjin, τον Ιούλιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε τη δέσμευση των Ταλιμπάν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ξένους επενδυτές.

“Ελπίζουμε ότι η μεταβατική κατάσταση στο Αφγανιστάν θα είναι ομαλή και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική δομή, ώστε καμία τρομοκρατική οργάνωση να μην μπορεί να επωφεληθεί”, πρόσθεσε το υπουργείο σε δήλωσή του στο Reuters.

Οι ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς των Ταλιμπάν θα αποτελέσουν πιθανότατα ένα ακόμη εμπόδιο για επενδύσεις σε πόρους που περιλαμβάνουν κοιτάσματα σε χρυσό, φυσικό αέριο, ουράνιο, βωξίτη, άνθρακα, σιδηρομετάλλευμα και σπάνιες γαίες – πόρους στους οποίους η Κίνα έχει ελάχιστη ή καθόλου διείσδυση στο Αφγανιστάν. 

“Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εφαρμόζει κάποιους αρκετά αυστηρούς κανόνες ESG (όσον αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση) για επενδύσεις στον τομέα των πόρων”, δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της αυστραλιανής ANZ, Daniel Hynes.

“Θα ήταν ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπόδια”, τόνισε.

Αποσύρεται η CNPC

Όπως μεταδίδει το Reuters, τουλάχιστον ένα κινεζικό έργο στο Αφγανιστάν δεν θα προχωρήσει. Η κρατική εταιρεία China National Petroleum Corp (CNPC) βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησης από το πετρελαϊκό της έργο στη βόρεια λεκάνη Amu Darya, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας στο Reuters αυτή την εβδομάδα.

“Δεν πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση. Η CNPC αντιμετωπίζει την επένδυση αυτή ως αποτυχία”, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός άρχισε να παράγει πετρέλαιο εκεί το 2012 στο πλαίσιο μιας σύμβασης διάρκειας 25 ετών, αλλά σταμάτησε τις εργασίες το 2013, καθώς τα σχέδια για τη διύλιση του πετρελαίου στο Τουρκμενιστάν έπεσαν στο κενό.

Οι εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης μονάδας είχαν δεχθεί επιθέσεις από μαχητές Ταλιμπάν στο παρελθόν. Επίσημα η CNPC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επιπλέον, από το Αφγανιστάν αποσύρεται μια ινδική κοινοπραξία με επικεφαλής την Υπηρεσία Χάλυβα της Ινδίας (SAIL).

Το 2011 η κοινοπραξία είχε πάρει τα δικαιώματα για την κατασκευή χαλυβουργείου και την ανάπτυξη ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος στο Αφγανιστάν, μια επένδυση συνολικής αξίας 11 δισ. δολαρίων.

“Η είσοδος της SAIL στο Αφγανιστάν ήταν καθαρά μια πολιτική δέσμευση και τους υποσχέθηκαν ένα εργοστάσιο χάλυβα”, δήλωσε στο Reuters στέλεχος της SAIL με γνώση του θέματος.

Το έργο είχε σταματήσει λόγω της κακής ποιότητας του σιδηρομεταλλεύματος, αλλά και του κινδύνου για την ασφάλεια των εργαζομένων, δήλωσε η ίδια πηγή.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 19/8/2021]