Εντός των επόμενων ημερών έρχεται το Fuel Pass 2, προκειμένου να αντικαταστήσει την πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης, η οποία μεθαύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου, σταματά να δέχεται αιτήσεις.
Και ενώ η παρέμβαση στους λογαριασμούς ρεύματος έχει δρομολογηθεί, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Power Pass να είναι θέμα ημερών να ανοίξει, ώστε οι πιστώσεις να γίνουν στις αρχές Ιουλίου, ενώ παράλληλα από τον ερχόμενο μήνα. θα υπάρξει και η πρακτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Από τη στιγμή που οι οριζόντιες μειώσεις φόρων δεν βρίσκονται στο τραπέζι, αυτό που εξετάζεται είναι αλλαγή στον τρόπο επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass 2) ώστε αυτή να γίνεται στην αντλία, όπως συμβαίνει στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο ειδικών παρεμβάσεων στα νησιά, με διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου.
Η βασική διαφορά με το Fuel Pass, είναι ότι στην επιδότηση θα συμπεριληφθεί και η αμόλυβδη, με το σύνολο της επιδότησης να φτάνει έως και τα 30 λεπτά του ευρώ.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση στα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά, αν και αυτό θα απαιτήσει αναπροσαρμογή της υφιστάμενης πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων στοιχείο που ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια τέτοια λύση.
Οι δικαιούχοι του Fuel Pass
Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα Ι.Χ. όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.
Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.
Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, αφού ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».
Παραλλήλως, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ, καθώς όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ‘ επιλογή κάθε δικαιούχου, με δυο τρόπους:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.Fuel Pass: Πού και πώς το χρησιμοποιώ
Η άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπό σας έως και στις 31 Ιουλίου 2022.
Υπενθυμίζεται, ότι το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται τόσο από τον τύπο του οχήματος, όσο και από την κύρια κατοικία του δικαιούχου.
Διαβάστε εδώ τα βήματα της αίτησης, τα ποσά ανά περιοχή και τους τρόπους πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης:
[ΠΗΓΗ: http://inthecity.gr/, 8/6/2022]