Εξελίξεις δρομολογούνται σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών επι της ουσίας ανοίγει ο δρόμος των μαζικών απολύσεων των εργαζομένων.
Μετά την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που περιλαμβάνει το καθεστώς μέσα στο οποίο θα γίνουν οι επενδύσεις για την προσαρμογή της Λάρκο στην περιβαλλοντική νομοθεσία το άλλο ανοιχτό ζήτημα αφορούσε το μέλλον των εργαζομένων.
Στο άρθρο 6 της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται πως ο ειδικός διαχειριστής στο πλαίσιο των καθηκόντων του, δύναται να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία, με τον ειδικό διαχειριστή να προχωρά σε προσδιορισμό του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων.
Παράλληλα, προβλέπει πως «μετά την έγκυρη λύση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας ή της συντήρησης του ενεργητικού της και εντός της προθεσμίας της παρ. 10 του άρθρου 21 του ν. 4664/2020, ο ειδικός διαχειριστής δύναται να επιλέγει το κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες από την καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και να προβαίνει στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας».
Με άλλα λόγια ανοίγει ο δρόμος των μαζικών απολύσεων. Η συζήτηση της τροπολογίας έρχεται τρεις ημέρες πριν τη συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. τονίζοντας πως «μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν “περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους”, με τροπολογία ντροπής που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Να σημειωθεί πως τρέχουν παράλληλα δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη μίσθωση του μεταλλείου Λάρυμνας, ενώ στον δεύτερο που διεξάγει ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται τα μεταλλεία σε Εύβοια, Καστοριά και Φθιώτιδα.
[ΠΗΓΗ: https://www.ienergeia.gr/, του Δημήτρη Αβαρλή, 14/06/2022]