Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς από σήμερα έκλεισε για εργασίες συντήρησης ο αγωγός Nord Stream 1 μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία και κατ ᾽επέκταση η κεντρική Ευρώπη.
Ήδη πάντως η Ρωσία έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε μείωση της ροής του αερίου, μόλις στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού, ενώ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το εάν μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης, ο αγωγός θα επιστρέψει σε κανονική λειτουργία.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει ο αγωγός κλειστός ακόμη και μετά το πέρας της συντήρησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 11 ημέρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν αναμένεται η αγορά φυσικού αερίου επιστρέψει στην κανονικότητα και η αναταραχή προβλέπεται να συνεχιστεί, με τη Goldman Sachs να προβλέπει τιμές πολύ πάνω από τα 150ευρώ/MWh.
Την ίδια στιγμή πάντως μια θετική είδηση για την εξέλιξη του θρίλερ με τον Nord Stream 1 έρχεται από τον Καναδά. Συγκεκριμένα η χώρα αποφάσισε να αψηφήσει τις ενστάσεις του Κιέβου και να επιστρέψει τον εξοπλισμό που είχε σταλεί για επισκευή από τον αγωγό Nord Stream 1. Ο Καναδάς επικαλέστηκε για την απόφασή του το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι αναγκαίος για να στηρίξει την πρόσβαση της Ε.Ε. σε αξιόπιστη και οικονομική ενέργεια. Έτσι θα επιστραφεί κανονικά και επισκευασμένη στη Γερμανία η ρωσική τουρμπίνα που είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 παρά τις κυρώσεις που βρίσκονται σε ισχύ κατά της Μόσχας. Για να συμβεί αυτό, ο Καναδάς θα εκδώσει μια περιορισμένης διάρκειας και ανακλήσιμη άδεια εξαίρεσης από τις κυρώσεις ειδικά για την ρωσική τουρμπίνα.
Από την πλευρά της πάντως η Ρωσία έχει δηλώσει, μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ν. Πεσκόφ, ότι δε θα χρησιμοποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης και ότι όταν επιστραφεί η τουρμπίνα θα προσφέρει περισσότερο αέριο προς την Γερμανία και την Ευρώπη.
Ανεξάρτητα από τις ρωσικές δηλώσεις ωστόσο είναι σαφές ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της πλήρους διακοπής, με τον καγκελάριο Σολτς να δηλώνει ότι “η διασφάλιση της σταθερής προμήθειας φυσικού αερίου αποτελεί αυτή τη στιγμή την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης”, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με άνευ προηγουμένου ταχύτητα να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και αγωγούς στη βόρεια γερμανική ακτή. Στόχος μου είναι να μην αφήσουμε κανέναν να μας ταπεινώσει”.
Σε αυτό το περιβάλλον, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση καθώς διαθέτει τρεις εναλλακτικές του ρωσικού αερίου, τον αγωγό TAP, τον ελληνοτουρκικό αγωγό καθώς και τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Παράλληλα σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου το οποίο φθάνει στην Ελλάδα από το Σιδηρόκαστρο, μέσω του αγωγού Turkstream, ο σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων καθώς και την μετατροπή 5 μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες πετρελαίου, προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου και να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 11/7/2022]