Έργα 4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού και δημοπράτησης. – Ένα από τα μεγάλα έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα είναι το φράγμα Χαβρία προϋπολογισμού 85,4 εκατ. ευρώ.
Κατά τους αρμόδιους φορείς, η σκοπιμότητα του έργου αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων.
Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.
Υπενθυμίζεται ότι για το έργο είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις κοινοπραξίες: α) ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, β) ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε., γ) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
Επιπλέον πέντε έργα που προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ έχουν ωριμάσει και διαβιβαστεί ήδη στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο σημαντικής σπουδαιότητας για τις τοπικές κοινωνίες έργα Φραγμάτων του Ενιπέα στα Φάρσαλα και του Ταυρωνίτη στα Χανιά.
Τα “Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης”, προϋπολογισμού 160 εκατ ευρώ, θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και η Δυτική Κίσαμος. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού.
Επιπλέον έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και την μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.
Όσον αφορά στο φράγμα Ενιπέα, προϋπολογισμού 185,5 εκατ. ευρώ, έχει ως κύριο σκοπό την άρδευση αγροτικών εκτάσεων δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
Επίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την ίδρυση Φορέα Λειτουργίας και Συντήρησης του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αξίας 293 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των οδικών έργων το FlyOver στη Θεσσαλονίκη, το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αλλά και το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ που έπεται σε χρονική σειρά , που βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμβασιοποίησής τους, μετά την ανακήρυξη προσωρινών αναδόχων τους.
Για τα δύο πρώτα έργα που οι διαγωνιστικές διαδικασίες προηγήθηκαν, αυτά αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός Φθινοπώρου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ αντίστοιχα για το έργο του ΒΟΑΚ γίνεται αγώνας δρόμου από το υπουργείο και σε αυτό το έργο η συμβασιοποίησή του να λάβει χώρα εντός του έτους.
Σημαντικό έργο είναι και το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής προϋπολογισμού 234,86 εκατ. ευρώ, καθώς θα εξασφαλίσει για 20 έτη την συντήρηση και λειτουργία ενός παλιού δικτύου και την αποδοτική λειτουργία. Στόχος είναι να υπάρξει προσωρινός ανάδοχος έως το τέλος του έτους.
Με τη χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούν και τα δύο clusters των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων της Πολιτικής Προστασίας και έως το τέλος καλοκαιριού θα ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Αντίστοιχα, πιθανότατα εντός Ιουνίου θα ζητηθούν και οι δεσμευτικές προσφορές από τους συμμετέχοντες και για τις 17 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα δύο τελευταία κτιριακά έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία αφορούν το νέο σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών που βρίσκεται στη Β’ φάση και ακολουθεί το cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας, για το οποίο αναμένεται εντός Ιουνίου να ολοκληρωθεί η Α’ Φάση του διαγωνισμού και να περάσει άμεσα στη Β’ φάση, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανακατασκευή ενός εμβληματικού έργου του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελένης Μπότα, 1/8/2022]