Σε ρότα λειτουργίας η υπερσύγχρονη μονάδα στην Πτολεμαϊδα – Ενημέρωση από τη ΔΕΗ για την εξέλιξη και την πορεία του προγράμματος εξορύξεων λόγω και της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Αποδέκτες ανάλογων επιστολών ήταν αντίστοιχα ο ΔΕΣΦΑ και ο ΑΔΜΗΕ, καθώς οι διαχειριστές διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Από τον περασμένο Ιούλιο και με τις κυβερνητικές παραινέσεις η ΔΕΗ αύξησε την χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα μέσα στο καλοκαίρι στο 24% και επιτάχυνε τις εξορύξεις.
Στόχος είναι ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής από τις 5 τεραβατώρες σήμερα στις 10 τεραβατώρες μέσα στον επόμενο χρόνο, εξέλιξη όμως για την οποία η Επιχείρηση έχει θέσει μια σειρά παραμέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών για να προχωρήσει.
Μεταξύ αυτών είναι η προένταξη των λιγνιτικών μονάδων στην αγορά (η ΔΕΗ έχει ζητήσει κατά τον ημερήσιο προγραμματισμό κάλυψης φορτίου, οι λιγνιτικές μονάδες να εισέρχονται στο σύστημα κατά προτεραιότητα αντί των μονάδων φυσικού αερίου που ισχύει σήμερα). Επίσης να υπάρξει ρύθμιση για τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς (υπολοιπόμενες ώρες λειτουργίας) για τις μονάδες 1 και 4 του Αγίου Δημητρίου και την Μελίτη.
Απαιτούνται ακόμη εξπρές διαδικασίες για την ανάθεση των χωματουργικών και των εργολαβιών εξόρυξης λιγνίτη, τις οποίες η εταιρεία είχε εγκαταλείψει την τελευταία διετία αλλά και για τα ορυχεία που δεν ανήκουν στην ΔΕΗ (φορέας εκμετάλλευσης, συμβάσεις προμήθειας λιγνίτη κ.α) καθώς και αλλαγή στον τρόπο εκμετάλλευσης του ορυχείου της Μεγαλόπολης.
Με την ένταση της κρίσης να κλιμακώνεται από την απόφαση της Μόσχας να στερήσει από την ΕΕ το αέριο του Nord Stream1, o ρόλος του λιγνίτη στην μείωση του ενεργειακού κόστους και στη ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας μεγαλώνει. Καθώς μάλιστα το τελευταίο δίμηνο του καλοκαιριού οι λιγνιτικές μηχανές ενεργοποιήθηκαν πλήρως, οι απαιτήσεις για λιγνίτη ενόψει της χειμερινής περιόδου και της αυξημένης ζήτησης μεγαλώνουν ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα στις αυλές.
Όμως ο δρόμος για τον διπλασιασμό των εξορύξεων ούτε εύκολος είναι ούτε και γρήγορος καθώς θα χρειαστεί να υπερπηδηθούν εμπόδια (π.χ. με το ορυχείο της Αχλάδας) και να αξιοποιηθούν νέα σημεία εξόρυξης για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Ο συγχρονισμός της στο δίκτυο υπολογίζεται ακόμη και εντός του μήνα με στόχο η εμπορική λειτουργία να γίνει το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.
Η κατασκευή της νέας μονάδας έχει ολοκληρωθεί και έχει προγραμματιστεί η δοκιμαστική λειτουργία της καθώς και η φάση της ημιεμπορικής χρήσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν εισέλθει στο εμπορικό στάδιο.
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, η μονάδα βρίσκεται στη φάση του commissioning και γίνεται δοκιμή σε όλα τα συστήματα για την μεταφορά λιγνίτη, την καύση του καθώς και σε όλο το κύκλωμα των λεβητοστασίων ώστε να γίνει ο συγχρονισμός της μονάδας στο δίκτυο, διαδικασία που βάσει προγραμματισμού προβλέπεται το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με την πρώτη έγχυση ενέργειας στο δίκτυο.
Η Πτολεμαΐδα 5 είναι η νέα υπερσύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ με υψηλό βαθμό απόδοσης και σύστημα αποθείωσης καυσαερίων, τα οποία θα βγαίνουν σε μορφή γύψου. Η μονάδα διαθέτει επιπλέον σύστημα κατακράτησης σωματιδίων, έχοντας εκπομπή 10mg/ ανά κυβικό μέτρο.
[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, 7/9/2022]