Σημαντική υποχώρηση καταγράφει η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης λόγω των ήπιων μέχρι τώρα καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ και η εορταστική περίοδος που διανύουμε μεταφράζεται σε υποτονική κατανάλωση ενέργειας.
Έτσι η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 82,977 ευρώ/MWh, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ημερήσιες απώλειες στην τιμή του καυσίμου ξεπέρασαν το 8,5%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 20%.
Μάλιστα σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε κανονικά ή και σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ στην κεντρική και νότια Ευρώπη παρατηρούνται ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ και η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τέλος λόγω των εορτών παρατηρείται επιβράδυνση στην ζήτηση ενέργειας από τη βιομηχανία, ωθώντας ακόμη χαμηλότερα τις τιμές του φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση οι traders παρακολουθούν στενά τη διαφορά τιμής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καθώς τα φορτία spot LNGθα μπορούσαν να καταλήξουν εκεί εάν η Ασία καταστεί πιο κερδοφόρος προορισμός για τους πωλητές.
Παράλληλα, υπάρχουν και δύο πηγές ανησυχίας για την πορεία των τιμών. Η πρώτη αφορά στην μεγάλη χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ και η οποία ενδεχομένως να απειλήσει με προσωρινή διακοπή τις εξαγωγές LNG από την περιοχή, επηρεάζοντας και την ευρωπαϊκή αγορά.
Η δεύτερη πηγή ανησυχίας αφορά στο ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει ακόμη και το ελάχιστο φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg Intelligence “μια ξαφνική αλλαγή καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με μία πλήρη διακοπή των εναπομεινάντων δύο αγωγών της Gazprom στην Ευρώπη, θα πυροδοτούσαν αστάθεια στις τιμές και εξάντληση των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα, επεκτείνοντας πιθανότατα την τρέχουσα κρίση σε ακόμα μία”.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 27/12/2022]