Κέρδος περίπου 0,9% του ΑΕΠ θα έχει η ανάπτυξη για το α’ τρίμηνο του 2023 από τη μείωση των τιμών της ενέργειας, αλλά και συγκεκριμένων τροφίμων και πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων είχαν εκτοξευτεί την ίδια εποχή πέρσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για το α’ τρίμηνο του χρόνου, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών μειώθηκε κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως από τις μειωμένες τιμές των καυσίμων, επιλεγμένων τροφίμων και πρώτων υλών.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων μειώθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου κατά 852,7 εκατ. ευρώ, στα 1,857 δισ. ευρώ από 2,709 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τη διαφορά εδώ την έκανε κυρίως η μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, που ήταν σε μέσα επίπεδα για το πρώτο τρίμηνο στα 44,3 ευρώ ανά θερμική MWh, ενώ το ίδιο διάστημα του 2022 η τιμή είχε φτάσει σε μέσα επίπεδα στα 88,3 ευρώ ανά θερμική MWh.
Μέρος του κέρδους ήρθε και από τη χαμηλή κατανάλωση για τους πρώτους μήνες του χρόνου, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας του πρώτους μήνες του 2023, η οποία οδήγησε και σε μικρότερο όγκο εισαγωγών.
Ένα μεγάλο μέρος του κέρδους από το κόστος εισαγωγών για το α’ τρίμηνο του χρόνου έρχεται από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος χωρίς τα καύσιμα, κατά 916,4 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 5,506 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023 από 6,420 δισ. ευρώ που ήταν το α’ τρίμηνο του 2023. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην εξομάλυνση των εξαγωγών δημητριακών και βρώσιμων φυτικών ελαίων (πλην του ελαιόλαδου) από την Ουκρανία και τις ειδικές συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που είχε δημιουργήσει στην αγορά και να υποχωρήσουν οι τιμές.
Η μείωση του κόστους εισαγωγών προστίθεται αυτόματα στο ΑΕΠ, αυξάνοντας την ανάπτυξη του α’ τριμήνου του χρόνου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την επόμενη Τετάρτη από την ΕΛΣΤΑΤ. Πληροφορίες θέλουν την ανάπτυξη για το α’ τρίμηνου να είναι θετική, παρά την υψηλή βάση με την οποία θα συγκριθεί, αφού το α’ τρίμηνο του 2022 καταγραφόταν ανάπτυξη 7,5%.
Μεγαλύτερο το κέρδος τα επόμενα τρίμηνα
Το όφελος από την πτώση των τιμών της ενέργειας, αλλά και συγκεκριμένων τροφίμων και πρώτων υλών που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα γίνει μεγαλύτερο τους επόμενους έξι μήνες.
Τούτο με δεδομένο ότι οι τιμές κυρίως του φυσικού αερίου και επαγωγικά και του ηλεκτρικού ρεύματος πήραν την ανηφόρα από τον Ιούνιο του 2022, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά τιμών τον περασμένο Αύγουστο (όταν η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τα 329 ευρώ ανά θερμική MWh) και τον Σεπτέμβριο. Μαζί είχαμε και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες συμπιέζουν ακόμη το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Η αναστροφή της τάσης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών είναι η βασική αιτία για την οποία το οικονομικό επιτελείο της απελθούσας Κυβέρνησης περιμένει για φέτος ανάπτυξη κοντά στο 3%, έναντι επίσημης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%, την οποία περιέλαβε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023 -2026 το οποίο έστειλε πριν έναν μήνα στις Βρυξέλλες.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 31/5/2023]