Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Μεταναστευτικό, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027 καθώς και η συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές που είχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών καθώς και για την επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ και την συνάντηση του με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου ενώ θα αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του σχετικά με το Ισραήλ, δηλαδή το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, όπως έκανε και στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους καθώς και την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Τη θέση του αυτή την έχει επισημάνει τόσο δημοσίως όσο και στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφέρει επίσης τον προβληματισμό του για τη διάχυση της κρίσης, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, θέση που θα επαναλάβει στις Βρυξέλλες ενώ θα τονίσει την διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχολήσει και το Μεταναστευτικό το οποίο εξαιτίας και της κρίσης στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει πιο ψηλά στην ατζέντα. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Πάνου Τουμάση, 26/10/2023]