Ακόμα πιο πάνω από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, μπορεί να φθάσει η τιμή στο ουράνιο μέχρι το 2025, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, το Καζακστάν, προειδοποίησε για μειωμένη προσφορά την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με το CNBC, τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα του θεικού οξέος πηγαίνουν πίσω τους στόχους παραγωγής. Το θειικό οξύ είναι κρίσιμο στη διαδικασία εξόρυξης του ουρανίου από τα πετρώματα, καθώς χρησιμοποιείται για την έκπλυση και την ανάκτησή του από το ακατέργαστο μετάλλευμα.
Το Καζακστάν παράγει το 43% της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου. Η Kazatomprom, η κορυφαία εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής. Σημειώνεται ότι και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί παρουσιάζουν χαμηλότερη παραγωγή: από την Cameco με έδρα τον Καναδά μέχρι τη γαλλική Orano, που έκλεισε τις εγκαταστάσεις της στον Νίγηρα λόγω των πολιτικών αναταραχών του 2023.
«Προερχόμαστε από μια δεκαετία υποπροσφοράς. Το έλλειμμα στην παραγωγή θα συνεχιστεί, την ώρα που βρισκόμαστε στη μέση του μεγαλύτερου προγράμματος κατασκευής αντιδραστήρων εδώ και δεκαετίες» εξήγησε ο Guy Keller, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία Tribeca.
Η στροφή στην πυρηνική ενέργεια ανεβάζει την τιμή στο ουράνιο
Το ουράνιο αποτελεί βασικό υλικό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και η ζήτηση έχει εκτοξευτεί, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Περίπου 60 πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι υπό κατασκευή σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Τουρκία, και άλλοι 110 βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Τα περισσότερα έργα αναπτύσσονται στην Ασία, ιδίως στην Κίνα.
Στη διάσκεψη COP28 για την κλιματική αλλαγή, περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, φέρνοντας την πυρηνική ενέργεια ξανά στο προσκήνιο ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Αυτό έχει ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, με το ουράνιο να αυξάνεται σε υψηλό 16 ετών. Το ουράνιο διαπραγματευόταν πρόσφατα γύρω στα 106 δολάρια/λίβρα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν το ράλι. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Citibank αναμένει ότι οι τιμές του ουρανίου θα είναι κατά μέσο όρο 110 δολάρια/λίβρα το 2025. «Οι κύριοι θεμελιώδεις παράγοντες της ανοδικής αγοράς ήταν το κλείσιμο των ορυχείων λόγω της πολυετούς υπερπαραγωγής και των χαμηλών τιμών», σημειώνει η τράπεζα.
Η Γαλλία, η οποία αντλεί έως και το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια και είναι η πιο εξαρτημένη, δεν έχει λάβει νέες αποστολές ουρανίου από τον Νίγηρα μετά από το πραξικόπημα το 2023. Οι εξαγωγές από τον Νίγηρα, τον έβδομο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, έχουν ουσιαστικά σταματήσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα στην αφρικανική χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε πρόσφατα σε Καζακστάν, Μογγολία και Ουζμπεκιστάν, αναζητώντας νέες συνεργασίες για την προμήθεια ουρανίου.
(Φωτό: Εξόρυξη ουρανίου © EPA)
[ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/, 25/1/2024]