Ο όμιλος TÜV Nord της Γερμανίας εγκαινιάζει το CERA 4in1, το «πρώτο και μοναδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα πιστοποίησης» στον κόσμο για κρίσιμες πρώτες ύλες σε όλο το εύρος της αλυσίδας, αξίας από την εξερεύνηση έως την εξόρυξη και την επεξεργασία, μέχρι το τελικό προϊόν.
Το πρόγραμμα «CERA 4in1», το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ μέσω του EIT Raw Materials, διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας πρώτων υλών, καθώς και συμμόρφωση με το πλαίσιο ESG.
Το πρόγραμμα, που έκανε επίσημη πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου 2024, υποστηρίζει τις εγκαταστάσεις παραγωγής στους τομείς της εξόρυξης, της επεξεργασίας και της μεταλλουργικής κατεργασίας ορυκτών σύμφωνα με τα πρότυπα ESG για τις πράσινες τεχνολογίες, όπως μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννήτριες, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα πρώτων υλών.
Το σχήμα τεσσάρων βημάτων περιλαμβάνει ξεχωριστά ολοκληρωμένα πρότυπα, το Πρότυπο Ετοιμότητας (Readiness Standard, CRS), το Πρότυπο Απόδοσης (Performance Standard, CPS), το Πρότυπο Αλυσίδας Κτήσης (Chain of Custody Standard, CCS) και το Πρότυπο Τελικού Προϊόντος (Final Product Standard, CFS).
Το κύριο πλεονέκτημα, σύμφωνα με την TÜV NORD, είναι ότι το πρόγραμμα στοχεύει όλα τα είδη ορυκτών, σε όλο τον κόσμο, και μπορεί να εφαρμοστεί σε εταιρείες όλων των μεγεθών. «Οι πιστοποιήσεις βιωσιμότητας στον τομέα των πρώτων υλών είναι εξαιρετικά περίπλοκες και συχνά ποικίλλουν σημαντικά», εξήγησε η Sandra Gerhartz, διευθύνουσα σύμβουλος του TÜV NORD CERT. «Για να καταστεί δυνατή η διαφάνεια μέχρι τον τελικό χρήστη, χρειαζόμαστε μια έξυπνη και βελτιωμένη διαδικασία πιστοποίησης για να μετρήσουμε αξιόπιστα τη συμμόρφωση με το πλαίσιο ESG και να προχωρήσουμε στις ανάλογες πιστοποιήσεις».
«Η κυκλοφορία του προτύπου CPS είναι η αρχή μιας μετάβασης στον τομέα των πρώτων υλών που θα δημιουργήσει βιώσιμες και ασφαλείς εφοδιαστικές αλυσίδες για το μέλλον», ανέφερε η δήλωση.
Το πρόγραμμα CERA 4σε1 έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους κατασκευαστές να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μπαταρίες, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο και το οποίο εισήγαγε νέες υποχρεωτικές απαιτήσεις επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες αυτοκινήτων από το 2026.
Ο κανονισμός για τις μπαταρίες εισήγαγε επίσης ένα ηλεκτρονικό «διαβατήριο μπαταρίας» για να κάνει αυτές τις πληροφορίες προσβάσιμες μέσω ενός κωδικού QR που θα γίνει υποχρεωτικός από το 2027.
Τα ψηφιακά διαβατήρια προϊόντων γίνονται ο κανόνας σε όλα τα είδη καταναλωτικών αγαθών στην Ευρώπη ως μέρος του κανονισμού της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό για τα αειφόρα προϊόντα (ESPR) που εγκρίθηκε πρόσφατα από τους νομοθέτες της ΕΕ.
[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 7/2/2024]