Μια ξεχωριστή –πλην όμως θλιβερή– περίπτωση στην ιστορία αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι η ΛΑΡΚΟ. Οι προσδοκίες ότι ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της θα άνοιγε μια νέα εποχή για την ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία με το αμαρτωλό παρελθόν δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, παρά τα θετικά του αποτελέσματα.
Η διαδικασία ολοκλήρωσης των δύο διαγωνισμών (από το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τον Ειδικό Διαχειριστή για τα μεταλλεία) που ανέδειξαν από τον Ιανουάριο πέρυσι προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, έχει «παγώσει».
Το Πρωτοδικείο στο οποίο προσέφυγε η ιρλανδική εταιρεία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd (CMI) πέρυσι την άνοιξη, κατά της απόφασης των συναρμοδίων υπουργών για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή, απαίτησε να μην προχωρήσει καμία διαδικασία μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ, η οποία έπειτα από δύο αναβολές ορίστηκε για τις 26 Μαρτίου. Στο μεταξύ, με συνεχόμενες υπουργικές αποφάσεις παρατείνεται το καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης στο οποίο τέθηκε η ΛΑΡΚΟ από το 2020.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια (2020-2023) έχουν καταβληθεί στην Ειδική Διαχείριση μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνολικά 94.345.149 ευρώ και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Μαζί και η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο παιχνίδι του καθαρού νικελίου και κοβαλτίου, που οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση. Με μια επένδυση στην υδρομεταλλουργία, που είναι στο στρατηγικό πλάνο του νέου επενδυτή, η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να παράγει καθαρό νικέλιο αλλά και κοβάλτιο που η μέθοδος της πυρομεταλλουργίας που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν δεν το επέτρεπε.
«Θα θέλαμε η νέα εταιρεία με αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό να μπορέσει μέσω μιας πολύ μεγάλης επένδυσης να ανταγωνιστεί επάξια στο διεθνές περιβάλλον, προσφέροντας παράλληλα σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία», σχολιάζουν στην «Κ» κύκλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού. «Η πραγματικότητα είναι πως αντίθετα με τα διάφορα σχήματα που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holding ήταν η μόνη που προσήλθε τελικά με ολοκληρωμένη συμμετοχή, λεπτομερές επιχειρηματικό πλάνο και ουσιαστική οικονομική προσφορά και στους δύο διαγωνισμούς που αφορούν στη ΛΑΡΚΟ, τόσο δηλαδή στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο, όσο και σε αυτόν του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, της Χρύσας Λιάγγου, 11/3/2024]