Όλα περιστρέφονται γύρω από το χαλκό. Είναι το μέταλλο που πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση των οικονομιών και το επίκεντρο των σχεδίων για τη ριζική αναδιάρθρωση της Anglo American που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντάνκαν Ουάνμπλαντ, στους μετόχους για να αποκρούσει την πρόταση εξαγοράς της BHP Billiton. «Δεν χρειαζόμαστε την BHP Billiton για να υλοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική», είχε δηλώσει μέσα Μάιου.
Μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα χθες Τετάρτη, η Anglo American δέχτηκε να διαπραγματευτεί με την BHP Billiton αλλά απέρριψε την 3η πρόταση εξαγοράς των 49 δισ. δολαρίων αλλά αυτή τη φορά για «τεχνικούς λόγους» και όχι για το ύψος του αντιτίμου. Στους όρους προσφοράς της BHP Billiton, η Anglo American θα πρέπει να προχωρήσει στην αποεπένδυση των εταιρειών στη Νότια Αφρική που επικεντρώνονται στην εξόρυξη πλατίνας και σιδηρομεταλλευμάτων. Η AngloAmerican έθεσε ανάλογο στόχο στη στρατηγική της, με πληροφορίες να θέλουν τον όμιλο να αποχωρεί ακόμη και από την εξόρυξη διαμαντιών. Τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει πως η Anglo American είχε έρθει σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές για την DeBeers που της ανήκει.
Όμως, η AgloAmerican ανακοίνωσε την Τετάρτη πως σε αυτή τη φάση διαφωνούσε με τη δομή της συμφωνίας που προτείνει η BHP Billiton διότι είναι περίπλοκη και απαιτεί από τους μετόχους της να επωμισθούν μεγαλύτερο κομμάτι του ρίσκου από την ενοποίηση των γιγάντων εξόρυξης. Αναλυτικότερα, η Anglo American απορρίπτει την απαίτηση της BHP Billiton να αποδεσμευτεί πρώτα από τις μονάδες στη Νότια Αφρική, Anglo American Platinum και Kumba Iron Ore.
Οπότε δόθηκε προθεσμία έως τις 29 Μάιου από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας για να ξαναγυρίσει με βελτιωμένη προσφορά. Το κόρτε της BHP Billiton ξεκίνησε έναν μήνα πριν, με προσφορά 38,8 δισ. δολαρίων. Μέσα Μάιου επανήλθε με 42,7 δισ. δολάρια και μόλις αυτήν την εβδομάδα ανέβασε το τίμημα στα 49 δισ. δολάρια.
Σε έναν κόσμο που οι κυβερνήσεις θέτουν σε προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση, ο χαλκός εξελίσσεται σε βασικό συστατικό για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, δίκτυα με ΑΕΠ ή και αντλίες θερμότητας. Ευλόγως, η BHP Billiton με έδρα την Μελβούρνη επιθυμεί να αποκτήσει προβάδισμα στον παγκόσμιο χάρτη των ορυχείων χαλκού. Μια συγχώνευση με την Anglo American,τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στο Λονδίνο, θα δώσει στην BHP Billiton το 10% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού και πρόσβαση στο 40% των πιο προσοδοφόρων ορυχείων χαλκού, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα mining.com. Θα ενίσχυε, δηλαδή, την παρουσία του αυστραλιανού ομίλου στα τέσσερα από τα μεγαλύτερα ορυχεία του κόσμου, δηλαδή της Χιλής και του Περού.
«Μια συμφωνία μεταξύ των δυο εταιρειών θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη αναδιάταξη δυνάμεων που έχει λάβει χώρα στον κλάδο εξόρυξης, παγκοσμίως, εδώ και μια δεκαετία» αναφέρει σε έκθεση ο Τζέιμς Γουάιτσαιντ, αναλυτής της Wood Mackenzie.
(Φωτό: Ντάνκαν Ουάνμπλαντ © Anglo American)
[ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/, της Ζωρζέτ Ζολώτα, 23/5/2024]