Τα κοιτάσματα εδώ έχουν αναγνωριστεί ως από τα 100 κορυφαία μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς στον κόσμο, αναδεικνύοντας την επιστημονική και φυσική τους αξία
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν αποκαλύπτει ότι τα ογκώδη γεώδη αμέθυστου που βρίσκονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια στην Ουρουγουάη, σχηματίστηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες από ρευστά που μοιάζουν με υπόγεια ύδατα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να οδηγηθούν στα συμπεράσματά τους, ένα νέο μοντέλο που βασίζεται σε εκτεταμένες γεωλογικές έρευνες και καινοτόμες αναλυτικές μεθόδους.
Ο αμέθυστος, ένας μωβ πολύτιμος λίθος, αξιοποιείται εδώ και αιώνες από τον άνθρωπο και αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο της Ουρουγουάης, ενώ τα γεώδη είναι κοίλοι βραχώδεις σχηματισμοί που συχνά στο εσωτερικό τους έχουν κρυστάλλους χαλαζία, όπως είναι και ο αμέθυστος.
Στην Ουρουγουάη, τέτοια γεώδη με αμέθυστο υπάρχουν εδώ και περίπου 134 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, ο σχηματισμός τους ήταν μέχρι τώρα ένα μυστήριο.
Ξετυλίγοντας το μυστήριο του σχηματισμού του αμέθυστου
Τώρα, αυτή η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν χρησιμοποίησε τεχνικές αιχμής για να διερευνήσει τον σχηματισμό τους στη βόρεια Ουρουγουάη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γεώδη αμέθυστου σχηματίστηκαν σε απροσδόκητα χαμηλές θερμοκρασίες κρυστάλλωσης από 15 έως 60 °C. Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με άλλα αποτελέσματά τους, επέτρεψε στους ερευνητές να προτείνουν ένα νέο μοντέλο που εξηγεί τον σχηματισμό τους.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Mineralium Deposita, διεξήχθη στην περιοχή Los Catalanes της Ουρουγουάης, όπου ο αμέθυστος εξορύσσεται εδώ και πάνω από 150 χρόνια.
Η περιοχή φημίζεται για το βαθύ βιολετί χρώμα και την υψηλή ποιότητα των πολύτιμων λίθων της, καθώς και για τα όμορφα αισθητικά γεώδη που μερικές φορές ξεπερνούν σε ύψος τα 5 μέτρα.
Τα κοιτάσματα εδώ έχουν αναγνωριστεί ως από τα 100 κορυφαία μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς στον κόσμο, αναδεικνύοντας την επιστημονική και φυσική τους αξία.
Ωστόσο, οι περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο σχηματισμού τους έχουν καταστήσει τον εντοπισμό τους πρόκληση, ενώ οι ερευνητές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία των ανθρακωρύχων.
Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι ερευνητές διεξήγαγαν εκτεταμένες γεωλογικές έρευνες σε περισσότερα από 30 ενεργά ορυχεία, αναλύοντας τα ορυκτά, το νερό που φιλοξενείται εκεί και τα υπόγεια ύδατα.
Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, όπως η μικροθερμομετρία πυρηνοποίησης που υποβοηθείται από τον αρχικό μονοφασικό εγκλεισμό ρευστού και η γεωχημεία τριπλών ισοτόπων οξυγόνου, η ομάδα αποκάλυψε νέες γνώσεις σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν αυτά τα πολύτιμα γεώδη.
Εκτός από τη διαπίστωση ότι σχηματίστηκαν σε απροσδόκητα χαμηλές θερμοκρασίες κρυστάλλωσης, οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι τα ρευστά μεταλλοποίησης είχαν χαμηλά επίπεδα αλατότητας και αναλογία ισοτόπων που συνάδουν με νερό προερχόμενο από τον φυσικό κύκλο των καιρικών συνθηκών, το οποίο πιθανότατα προερχόταν από υπόγεια ύδατα που συγκρατούνταν σε κοντινά πετρώματα.
[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 9/10/2024]